Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Full krig mellom Monsanto og EU-Parlamentet

Roundup-produsenten ekskludert fra EU-parlamentet.

Glyfosat-strid: Roundup-produsenten Monsanto er ekskludert fra EU-Parlamentet. Årlig innbringer Roundup 4,75 milliarder dollar til den amerikanske kjemigiganten, ifølge Landbugsavisen. (Foto: Illustrasjonsbilde Even Kristian Mangerud)

Bråket begynte med at det amerikanske, multinasjonale selskapet Monsanto nektet å delta i en høring i EU-Parlamentet. I høringen, som avholdes 11. oktober, skal ulike landbruks- og miljøorganisasjoner delta. Nå har EU-Parlamentet svart med å ekskludere roundup-produsenten Monsanto fra parlamentet.

Det var ventet at ulike anklager ville bli rettet mot Monsanto under denne høringen – anklager om at selskapet påvirker undersøkelsene av glyfosat, som er det aktive virkestoffet i verdens mest brukte plantevernmiddel: Roundup. Over tid har det rast en debatt rundt om glyfosat er kreftfremkallende eller ei. For tiden pågår det en europeisk diskusjon om hvorvidt lisensen til glyfosat skal forlenges.

Mark Buckingham, talsmann for Monsanto i Europa, påpeker overfor Landbrugsavisen.dk at selskapet ikke vil delta i høringen fordi den i deres øyne ville «medføre en underminering av den vitenskapelige troverdighet av Europas reguleringsorganer».

– Visse medlemmer av Europa-Parlamentet oppfører seg som talerør for NGO'er (ikke-statlige organisasjoner, journ.anm.) ved å fokusere på én enkelt virksomhet og politisere en reguleringsprosess. Det har potensielle konsekvenser for bærekraften til europeisk landbuk og infrastruktur, skriver Buckingham i en epost til den danske nettavisen.

Les også: Bayer + Monsanto kan bli sant

Annonse

Belgiske Philippe Lamberts er nestformann for gruppen av grønne partier i Europa-Parlamentet. På Facebook har han utdypet parlamentets beslutning om å utelukke Monsanto:

– Man kan ikke bare anvende parlamentet når man har lyst. Hvis de ikke vil komme til parlamentet når vi ber dem om det, kan vi heller ikke akseptere at de deltar når de selv har bruk for det, sier Lamberts.

Les også: Slik har du aldri hørt landbruket snakke om «GMO» før

Neste artikkel

Vil ha bedre markedsregulering