Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Fant multiresistente bakterier i ost

E.coli-bakterier i ti av de importerte, upasteuriserte ostene.

Det ble funnet resistente E.coli-bakterier i ti av de importerte, upasteuriserte ostene. Det ble også funnet i to norske, upasteuriserte oster, og én norsk pasteurisert ost. (Illustrasjonsfoto)

Tekst: Linda Sunde

Ost og sjømat er for første gang med i den nye NORM-VET-rapporten. 125 norskproduserte og 54 importerte oster, både pasteuriserte og upasteuriserte, ble undersøkt.

Det ble funnet resistente E.coli-bakterier i ti av de importerte, upasteuriserte ostene. Det ble også funnet i to norske, upasteuriserte oster og én norsk pasteurisert ost.

Litt over halvparten av ostene som ble undersøkt, var pasteuriserte.

Resistent mot kritisk viktig medisin

Blant de resistente bakteriene var det også bakterier som var multiresistente. Noen var resistente mot det som er definert som kritisk viktige antibiotika for mennesker.

– Mattilsynet vil følge opp funnene og vurdere om det er behov for å teste flere oster i regi av NORM VET-programmet, sier Karen Johanne Baalsrud, direktør i avdeling Planter og dyr i Mattilsynet.

– Ikke overraskende

– Funnene er ikke overraskende, sier Anne Margrete Urdahl.

Hun koordinerer arbeidet med antibiotikaresistens ved Veterinærinstituttet.

Annonse

– Vi vet at vi finner mer bakterier i upasteurisert melk enn i pasteurisert melk. Pasteuriseringen tar livet av bakterier. Og at vi finner mer resistens i ost fra land som har en helt annen forekomst av resistens enn Norge, er heller ikke overraskede. Samtidig vet vi at vi på den måten kan introdusere bakterier med resistensformer som ikke er vanlig å finne i norskproduserte produkter, sier hun.

– Nå er det fokus på resistensproblemet. Er det et godt råd å spise norsk ost i stedet for importert ost?

– Det er i alle fall mindre sannsynlig å få i seg resistente bakterier ved å spise norsk ost, sier Anne Margrete Urdahl.

Små funn i sjømat

Rapporten viser også små funn av resistente bakterier i reker og skalldyr.

Funnene der er lave, men viser nok en gang at importerte matvarer har høyere forekomst av resistente bakterier, og kan være en grunn til at resistente bakterier introduseres i Norge, skriver Veterinærinstituttet i en pressemelding.

Les mer i Bondebladet denne uka.

Neste artikkel

Stor økning i osteimporten til Sverige