Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Få funn av ulovlig GMO i Norge

Funnet i to forskjellige produkter i 2016.

Det ble funnet ulovlig GMO-innhold i tortillachips (mais) fra Filippinene og i pitabrød (soya) fra USA. (Arkivfoto)
Det ble funnet ulovlig GMO-innhold i tortillachips (mais) fra Filippinene og i pitabrød (soya) fra USA. (Arkivfoto)

Det ble funnet ulovlig innhold av genmodifisert materiale i to forskjellige produkter i 2016, henholdsvis mais i tortillachips fra Filippinene og soya i pitabrød fra USA. Produktene ble fjernet fra markedet, melder Mattilsynet.

Påvisningene ble gjort gjennom Mattilsynets overvåkings- og kontrollprogram for genmodifisering.

Det ble ikke påvist ulovlig GMO-innhold i de øvrige 57 matprøvene, og heller ikke i noen av de 61 prøvene av fôrvarer eller de ni prøvene av importerte såvarer.

– Resultatene bekrefter at forekomsten av ulovlig GMO i Norge er lav. Tallene avviker heller ikke vesentlig fra tidligere års undersøkelser, sier Inga Torp Nielsen, programkoordinator i Mattilsynet.

Få med gode nok rutiner

Kun 14 av 33 matimportører hadde gode nok rutiner for å forhindre import av genmodifiserte produkter. Disse var i hovedsak store importører til detaljhandel og produksjon.

Annonse

– Årsaken til det dårlige resultatet vurderes å være at vi velger importører og prøver ut fra risiko, og at vi har økt kontroll av små/mellomstore og nyetablerte importører. Vi følger rutinemessig opp importører som har avvik, sier Nielsen.

Fem funn i 2015

Mattilsynet avdekket i 2015 ulovlig innhold av genmodifisert materiale (GMO) i fem av totalt 134 mat-, fôr og såvareprøver. Alle funn ble gjort i importerte matvarer.

Påvisningene ble gjort i importert maismel, maisnudler, proteinrik brownie, te smaksatt med puffet ris og basmatiris.

Alle produktene ble fjernet fra markedet.

Neste artikkel

Mattilsynet: Norge kan ha strengere overvåking enn EU