Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

– Bli med på NM i Gardsost

Kristin Waagen i Tingvollost glemmer ikke sin første NM-medalje.

Verdifullt: Dommervurderingene fra NM har betydd mye for Kristin Waagen og Tingvollost. Det samme gjorde den første bronsemedaljen deres. (Foto: Kvinner og klær)

Den 21. september arrangerer Norsk Gardsost NM i Gardsost – handverksforedla mjølkeprodukt.

Alle landets gardsysteri oppfordres til å delta med sine produkter, sier prosjektleder Øydis Marie Mo.

– Dette er en gylden mulighet for alle landets gards- og by-ysteri til å få en profesjonell vurdering av egne produkter, og få vist fram hvor stort mangfoldet og variasjonen av ost og andre meieriprodukter er her i landet, sier hun i en pressemelding.

Tingvollost har opplevd at osten deres, Kraftkar, er kåret til tidenes beste ost, i konkurranse med det ypperste av verdensberømte oster. Men hun husker godt da Tingvollost fikk sin første medalje i NM. Det var en bronse, i 2005.

– Mamma ble så glad at hun satt seg ned og grein. Det var fordi hun skjønte at vi da skulle være i stand til å lage en god ost. Dommervurderingene fra NM, som inneholder kommentarer både på utseende, konsistens, smak og lukt, ble veldig verdifulle for oss i fortsettelsen. Vi bruker dem til å videreutvikle ostene våre i en bedre retning, forteller hun.

Annonse

– Et Norgesmesterskap er kjempeviktig for å vise fram kvalitet og mangfold av norske gardsoster og ysterier, og er et godt utstillingsvindu til omverdenen, sier Kristin Waagen.

Deltakelsen består av å sende inn et eller flere av sine produkter til bedømming, og krever intet personlig oppmøte. Norsk Gardsost har samlet nærmere 40 dommere som skal være med å vurdere de innsendte produktene. Dommerne er rekruttert blant landets kokker, restauratører, osteselgere, ysteteknologer og matentusiaster.

Etter NM vil Norsk Gardsost vise fram deltakerne på Matstreif.

Påmeldingsfristen er 1. juli. Mer informasjon finner du på nettsiden gardsost.no.

Neste artikkel

Stor økning i osteimporten til Sverige