Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Verdsett krav og tilsyn

En gang i året må alle norske bønder gjennomføre en egenrevisjon på gården, kalt KSL. Den mye utskjelte ordningen trenger nok ingen nærmere beskrivelse her i Bondebladet. Men selv om mange opplever ordningen som både byråkratisk og unødvendig, er dokumentasjonen svært viktig for tilliten til norsk matproduksjon.

Norske bønder har all grunn til å lovprise at mat her i landet vokser frem under strenge krav, og at produksjonen av alt fra urter til kjøtt og meieriprodukter skal dokumenteres. Det er nødvendig for å garantere førsteklasses vare. Uten god kvalitet og friske husdyr ville kundene neppe vært like interessert i å kjøpe norsk.

Alle vi som befinner oss på innsiden av matproduksjonen her i landet, kan bli mye flinkere til å fortelle de på utsiden, om at maten faktisk produseres under strenge kvalitetskrav.

Annonse

Matblogger Yngve Ekern publiserte forrige uke et blogginnlegg der han på fint vis forklarte sitt publikum at en bonde gjerne kjenner helsestatusen på kyrne sine bedre enn sin egen helsestatus. At det finnes noe som heter Kukontrollen, som er strengere enn EU-kontrollen på biler, at bønder må følge gjødslingsplaner basert på analyser av jorda på hvert enkelt skifte og at bønder må registrer bruk og dosering av plantevernmiddel i en egen journal.

Landbrukets egen kvalitetskontroll er muligens bøndenes best bevarte hemmelighet. Norsk mat markedsføres som Nyt Norge, men det er få utenom de som jobber i landbruket som vet at KSL er fundamentet i ordningen for å dokumentere at maten er trygg. Nye tall viser at rekordmange forbrukere ser etter Nyt Norge-merket i butikken og at 9 av 10 spurte støtter den norske bonden og norske arbeidsplasser.

Vi bør bruke enhver anledning til å fortelle om hvilke regler som finnes for matproduksjon og dyrehold her i landet. Og neste gang en bonde bryter med reglene for dyrevelferd, så skal vi være glad for at det omtales i mediene. Avvik fra den standarden vi skal ha i Norge skal være en nyhet.

Neste artikkel

– Regelverket for nødslakt må revideres