Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Hvor er regjeringen?

SSB-tall viser at nordmenn brukte 15,1 milliarder kroner på grensehandel i 2017. Økningen fra året før er på hele 9,1 prosent. 1. januar i år satte regjeringen opp avgiften på sjokolade og sukkervarer med 83 prosent, mens avgiften på brus økte med 43 prosent. Dermed er det grunn til å frykte at grensehandelen vil øke ytterligere i 2018.

Kjøpesenterne på andre siden av grensen tilbyr nå gratis handlereiser fra flere norske byer, og gnir seg i hendene over at det ankommer stappfulle busslaster, flere ganger i døgnet. Nordmenn trenger imidlertid ikke å reise fysisk til Sverige for å nyte godt av billig sukker. Til tross for gjentatte advarsler fra NHO, Virke og Bedriftsforbundet økte regjeringen i 2014 tollfrigrensen på netthandel fra utlandet, fra 200 til 350 kroner.

Maxigodis.se er en av flere nettbutikker som nå har tilpasset seg norske avgifts- og tollregler. De veileder kundene til å dele opp alle kjøp over 350 kroner i flere forsendelser inn i Norge, for å unngå toll. Det er i utgangspunktet trist klimapolitikk at vi frakter sukkervann fra Sverige til Bergen. At varebilene kjører i flere omganger over grensen for å omgå reglene, viser at dette er en totalt feilslått politikk.

Annonse

Konsekvensen av mer grensehandel er redusert verdiskaping og færre arbeidsplasser, noe som igjen betyr reduserte avgifts- og skatteinntekter. Det ikke bare er norsk handelsnæring som rammes, men også utover bønder og næringsmiddelindustri. Derfor er det en gåte at regjeringen ikke virker til å bry seg nevneverdig om utviklingen. At de valgte å gjennomføre både avgiftsfritaket på netthandel og økt sukkeravgift, når de var meget godt advart om hva som ville skje.

Heldigvis er det ting i gjære. De fem organisasjonene Handel og Kontor i Norge, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Virke Handel, NHO Service og Handel og NHO Mat og Drikke, har nylig gått sammen for å danne «grensehandelalliansen», for å gjøre det mindre attraktivt å gjøre handelen over grensen eller på nett. Bondebladet deler deres mål om å vekke norske myndigheter til en konstruktiv diskusjon. •

Neste artikkel

Slår alarm om flåttbåren sykdom