Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Hvem blir de neste?

Pelsdyrnæringen er akkurat den type næring en borgerlig regjering, som ønsker et grønt skifte, burde forsvare iherdig: Den er lønnsom, eksportrettet, ligger i distriktene og dyrene fôres med slakteavfall. Men noe har skjedd med måten mange mennesker ser på dyr.

I fjor sikret Høyre, Frp, KrF og Senterpartiet flertall for at næringen skulle fortsette, men nå har de to førstnevnte solgt saken til Venstre for å få dem i regjering. Venstre er et lite parti, men er på ingen måte alene om saken: Både Ap, SV og MDG vil ha pelsdyrnæringen avviklet. Når Frp og Høyre svikter, bør regjeringen lett få flertall i Stortinget. Det hjelper lite at landbruksminister Jon Georg Dale står i Stortinget og beklager at de har ofret pelsdyrbøndene.

Hvordan ble det slik? En målrettet propaganda kampanje fra dyrevernere har båret frukt, og en liten næring blir ofret. Det er ingen grunn til å tro at dyrevernsorganisasjoner kommer til å stanse der. Det er den samme bevegelsen som har fått Norges Gruppen og Rema til å fjerne egg fra burhøns fra hyllene sine. Debattene om dyrevelferd handler om følelser, og plages ikke med fakta.

Dette er mulig fordi mange, både i byene og på bygda, ikke lenger har noe tett forhold til produksjonsdyr. Hvor mange opplever egentlig å være inne i et hus for gris eller slaktekylling? Hvor mange har besøkt en pelsdyrgård? Langt flere har vært i et melkefjøs, men det er tvilsomt om så mange som halvparten av oss har det engang.

Annonse

Landbruket vant slaget om pelsdyrmeldingen, men nå ser det ut til at krigen likevel er tapt. Landbruket kommer til å kjempe for pelsdyrbondens rett til å produsere en lovlig vare, selv om det ser håpløst ut. Dersom det slaget ikke vinnes, vil landbruket kjempe for at de skal kompenseres både for gjeld og tap av fremtidig inntekt.

Det vil landbruket gjøre både fordi pelsdyrbøndene ikke fortjener den usle behandlingen storsamfunnet gir dem, og fordi prinsippet er viktig. Dette er neppe den siste produksjonen dyrevernere vil avvikle.

Neste artikkel

– Ulvestammen er ikke for stor, og erstatningene er gode