Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Høyt spill om norsk selvforsyning

De to handelsblokkene Efta (Norge, Sveits, Island og Liechtenstein) og Mercosur (Brasil, Argentina, Paraguay og Uruguay) skal i april møtes til nye forhandlingsrunder om en frihandelsavtale. Møtereferatet kan tegne mørke skyer over norsk landbruk.

Mercosurs landbruk er effektivt og svært billig. Et bilde på dette kan du se på side 6 i denne ukens avis. En årsmiddeltemperaturen på 16,9 grader tillater at en storfebonde i Argentina kan fôre opp kyrne i innhegninger på pampas-slettene, og at de største investeringene innbefatter piggtråd og staur.

Mercosurs eksport er ekstremt mye større enn hele det norske markedet og resten av miniputt-statene i Efta. I 2016 sendte de fire landene til sammen 2,4 millioner tonn med storfekjøtt og 5,1 millioner tonn med hvete over grensene. Begge deler er rundt 30 ganger mer enn det vi i Norge produserer til eget forbruk.

Mercosur har imidlertid mye mer å gi. Brasil og Argentina har null problem med å dekke nordmenns etterspørsel etter biff og brød, om de får god nok markedsadgang. Og god markedsadgang kan de risikere å få, for norske myndigheter er veldig interessert i en avtale med Mercosur.

Annonse

I sin egen rapport skriver regjeringen Solberg at en handelsavtale vil ha betydelig positiv effekt på handelen og gi nye muligheter for norsk næringsliv i et viktig marked. Dagens handel med Argentina er liten. Store selskaper som Statoil, Hydro og Yara er allerede godt representert i Brasil. Ved å få til en frihandels­avtale forventes mange positive effekter.

Kommer avtalen på plass, vil den åpne opp for import av varer vi kan og bør produsere selv. Det vil ikke bare utkonkurrere norske bønder, men også svekke landets sysselsetting og beredskap.

Det er åpenbart at en bonde som må bygge fjøs til mange millioner kroner for å huse et hundretalls storfe ikke kan konkurrere med de som kan holde tusenvis av dyr uten fjøs.

Neste artikkel

Lav forekomst av antibiotikaresistens