Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bondens selvråderett

Norsk Kyllings arbeider for å få en felles avtale om fôrinnkjøp til sine produsenter. Selskapet er eid av Reitan-familien, og en del av Rema konsernet. Hensikten med anbudet skal være todelt, å få prisene ned og en egen fôrresept. De sier produsentene skal være fri til å velge hvor de kjøper kraftfôret.

Det ikke noe problem at de vil ha en egen fôrresept, så lenge den blir tilgjengelig for alle kraftfôrprodusentene. Det er også lett å forstå at Norsk Kylling ønsker lavest mulig pris. De har lovet produsentene sine at en eventuell lavere pris skal komme dem til gode, og at de ikke vil presse prisene ned som følge av den i 2017. Det kreves ikke mye fantasi for å forstå at produsentene er glad for det.

Likevel er det grunn til å være på vakt. Norsk Kylling leverer daggamle kyllinger til produsentene sine. Det er ikke unikt, Den Stolte Hane og Nortura leverer kyllingene til sine produsenter. Dette anbudet kan lett sees som at Rema får et bein innafor i innkjøp av fôr, som er den viktigste innsatsfaktoren. Norsk Kylling sier de regner med at alle møllene skal være med, men det er noe som skurrer. Hvorfor skulle møllene gå med på lavere pris, om de ikke får større volum? Og hvorfor skulle volumet bli større, om alle tre blir med videre?

Bondelaget frykter at matkjedens ønske om fôrinnkjøp vil føre til enda større kjedemakt. De spør hva som blir det neste. Produsentene, møllene og landbruket må være krystallklare på bondens rett til å velge sine egene leverandører. Dette forutsetter at resepten på fôret blir tilgjengelig for alle.

Annonse

I USA har slakteriene kontroll på leveranse av kylling, kraftfôr og låner bonden penger til kyllinghuset. De har dermed bukten og begge endene når det gjelder forhandlinger med bonden. Han må fronte at helse- og kvalitetskrav overholdes. Han må bære gjeld, uten å ha noe særlig frihet igjen til å styre sitt eget driftsopplegg.

I Norge har Rema sikret seg kontroll over industrileddet på kylling. Det er både bondens og Bondelagets fordømte plikt å passe på at de ikke får kontroll over primærleddet.

Neste artikkel

Vil ha med flest mulig klimatestere