Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vegansk kost trygt for barn − med visse klare anbefalinger

Vegansk kost er trygt for barn så lenge du følger visse anbefalinger, ifølge Nasjonalt råd for ernæring.

Erter: Erter, bønner, linser og andre belgvekster er både næringsrikt og inneholder mye protein. Det samme gjelder kornprodukter. (Foto: Karl Erik Berge)
Erter: Erter, bønner, linser og andre belgvekster er både næringsrikt og inneholder mye protein. Det samme gjelder kornprodukter. (Foto: Karl Erik Berge)

Barn bør uansett spise variert og få i seg næringen, vitaminene og mineralene kroppen deres trenger, skriver forskning.no.

De som spiser kjøtt, kan også ha et usunt kosthold, påpeker Lars Fadnes, som ledet arbeidet med rapporten.

Foreldre som gir barna vegetar- eller vegankost, bør allikevel være oppmerksomme på en del ting. Det er nemlig noen viktige stoffer det finnes lite av i planter. Det gjelder spesielt vitaminet B12 og mineralet jod.

Jod finnes naturlig i tang og tare, men rådet advarer mot å spise for mye av disse sjøplantene. For store doser av dette mineralet kan nemlig være giftig.

D-vitamin, vitamin B12 og jod

Anbefalingen er istedenfor å gi vegan- og vegetarbarn et multivitamin- og mineraltilskudd. Spesielt viktig er det at tilskuddet inneholder D-vitamin, vitamin B12 og jod.

Dette gjelder også barn som spiser litt egg, melk, ost eller yoghurt, men ellers spiser mest plantebasert.

Annonse

En annen ting som er viktig å passe på for foreldre som ikke gir barna kjøtt eller fisk, er at de får i seg nok næring.

− Frukt og grønnsaker er lite energitett og fyller derfor små mager fort, sier Fadnes.

Så selv om det er sunt med frukt og grønt, bør barna altså ikke få for mye av dette.

Bønner, linser og erter

Bønner, linser, erter og andre belgvekster er både næringsrikt og inneholder mye protein. Det samme gjelder kornprodukter. Nøtter og frø er også sunt og inneholder mye næring.

Nasjonalt råd for ernæring anbefaler å gi algeolje til barn som ikke får fisk i kostholdet sitt. De anbefaler også å velge en plantedrikk som er tilsatt kalsium.

Men er det er riktig av et nasjonalt organ å anbefale et kosthold hvor kosttilskudd er essensielt for å unngå sykdom? spør en seer under lanseringen.

− Det er et spørsmål vi må ta stilling til. Nå har vi fått denne uttalelsen fra Nasjonalt råd for ernæring og vil vurdere i hvilken grad og om dette skal påvirke kostrådene våre. Det vil vi se opp mot prosessen som nå pågår med de nordiske ernæringsanbefalingene, svarer divisjonsdirektør Linda Granlund, i Helsedirektoratet.

Neste artikkel

Utegris snur om på Ørjans kosthold