Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Trives godt som lærling ved NMBU

Sean Aarvik har skrevet en toårig lærlingkontrakt ved Senter for husdyrforsøk på Ås. Han skryter av oppfølgingen han får.

Sean Aarvik (18) er den første lærlingen i landbruk ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Han arbeider ved Senter for husdyrforsøk (SHF), og begynte som lærling den 1. september

– Jeg har lært utrolig mye på den tiden jeg har vært her, og trives veldig godt. Det er veldig mye nytt, og utrolig mye teknologi å sette seg inn i, men det går bra, sier Sean.

Han har gått to år ved Tomb videregående skole, først Vg1 Naturbruk og deretter Vg2 Landbruk og gartnernæring.

Det var læreren hans, Monika Olsen, som tipsa om at Senter for husdyrforsøk på Ås vurderte å ta inn en lærling.

– Hun så at jeg jobba godt i fjøset ved Tomb, og at jeg trivdes med det, sier Sean, som kommer fra Holmestrand.

– Jeg er vokst opp på småbruk, og fikk egen hest når jeg fylte seks år. Så jeg har hatt dyr rundt meg siden jeg var liten, sier den unge lærlingen.

Skal ta fagbrev i 2019

Sean har skrevet en 2. årig lærekontrakt med SHF, og etter det skal han avslutte med fagbrev. Senteret har skrevet en detaljert plan for Sean og andre som vil prøve denne ordningen.

– Sean skal ta del i alle oppgavene vi har her ved senteret. Han skal innom alle dyreslag, også pelsdyr, og skal også ta del i alt som har med planteproduksjon å gjøre. I tillegg kommer områder som driftsledelse, vedlikehold og reparasjon. Det er et stort fagfelt, som også inkluderer alle forsøkene vi kjører her, sier Arnljot Mehl som er seksjonssjef og Sean sin faglige leder ved SHF.

Mehl skryter uhemmet av den unge lærlingen.

– Sean er flink til å sette seg inn i nye arbeidsoppgaver, og i tillegg er han veldig motivert. Det gjør dette til en vinn-vinn situasjon. Engasjementet smitter over på de andre ved senteret her, sier seksjonssjefen.

Som lærling starter Sean med en lønn på 30 prosent av lønnstrinn 27. – Dette stiger deretter gradvis, forklarer Mehl.

En morgenfugl

Annonse

Sean er «tidlig på dekk» når han har førstevakt, melking og fôring starter kl. 0600.

– Jeg liker best å stå opp tidlig, for å være med i fjøset. Jeg får mest ut av dagen på den måten, sier han.

Dagvakta er fra kl. 0800 til kl. 1500, da er det også flest personer på jobb i fjøset, og den siste vakta er fra kl. 1400 til 2100.

– Sean er tidlig ute og stiller gjerne før vaktene begynner, sier Arnljot Mehl.

Etter at Sean er ferdig med perioden i melkefjøset, skal han over på småfeavdelingen med sauer og geiter. Til våren venter våronna, med pløying, harving, steinplukking, såing og gjødsling.

– Jeg gleder meg veldig til våronna, sier han, og legger vekt på at han har hatt en del praksis på Tomb.

Vil bli melkebonde

NMBU har for tiden 14 lærlinger på kontrakt. Universitetet på Ås har økt antall lærlinger jevnt og trutt.

Jan Halvorsen er lærlingekoordinator, og han samler alle lærlingene en gang i måneden. Da er det obligatorisk fremmøte.

– På månedsamlingene tar vi opp ulike temaer som er aktuelle, for eksempel sparing, lån og forsikring. En gang i uken har lærlingene felles lunsj. Da lufter de utfordringer og erfaringer i arbeidet ved NMBU, sier Halvorsen.

Etter fagbrevet har Sean vurdert å ta tredje året ved Tomb videregående skole.

– Jeg har tenkt en del på dette. Hvis jeg tar det tredje året, blir jeg agronom i tillegg til å ha fagbrev landbruk. Det kan være bra å ha. På sikt vil jeg jo gjerne bli melkebonde og starte med Jersey, sier Sean, og legger til at det var søstera som først spurte om han ikke skulle bli bonde.

Men de neste to årene blir arbeidsstedet Ås. Det er mye besøk på senteret, av studenter, forskere og andre, og det synes Sean er artig, fordi det skjer noe hele tida.

– De er veldig flinke til å følge meg opp her. Det er veldig mye å lære, og det er så mange feil en kan gjøre. Vi hadde DeLaval melkerobot på Tomb også, så det har hjulpet meg mye her, sier han.

Neste artikkel

Kraftig søkervekst på landbruksfag