Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Trapper opp norsk fôrsatsing

Norskandelen i Priors nye kraftfôr har nå passert 90 prosent. Nortura har som mål å doble fra rundt 2,5 millioner til 5-6 millioner kyllinger i 2023.

Endringer i fôret: I det nye fôret er importert soya blant annet byttet ut med norske erter, åkerbønner og raps. Dette bidrar til en mer klimavennlig matproduksjon. (Illustrasjonsfoto Bondebladet arkiv)
Endringer i fôret: I det nye fôret er importert soya blant annet byttet ut med norske erter, åkerbønner og raps. Dette bidrar til en mer klimavennlig matproduksjon. (Illustrasjonsfoto Bondebladet arkiv)

Etter to år med pilotprosjekt for å øke andelen av norske ingredienser i kyllingfôret, går Nortura og Prior nå inn for å utvide prosjektet ytterligere.

Prosjektet, som er et samarbeid mellom Nortura og flere fôraktører, viser at soya kan erstattes med norske råvarer.

Lavere klimaavtrykk

Norskandelen i Priors nye kraftfôr er helt oppe i over 90 prosent. Soya har til nå blitt benyttet som en av proteinråvarene i dyrefôr i store deler av norsk landbruk, men i det nye fôret er importert soya blant annet byttet ut med norske erter, åkerbønner og raps. Dette bidrar til en mer klimavennlig matproduksjon.

Fjerning av det meste av importert soya i fôret utgjør en stor forskjell. Klimaavtrykket på selve kyllingen reduseres med 8 prosent mens klimaavtrykket på fôret reduseres med 18 prosent. Det betyr totalt 1100 tonn spart CO2-utslipp i 2021.

Annonse

– Økt satsing på proteinvekster i Norge og bra kornhøst 2023 gir oss nye muligheter. Vi setter oss derfor som mål å doble fra om lag 2,5 millioner til 5-6 millioner kyllinger i 2023. Dette viser at prosjektet har lyktes godt og at vi finner veier mot enda mer klimavennlig kylling, sier Siw Dejligbjerg Steen, konserndirektør for Hvitt kjøtt, egg og langtidsholdbart i Nortura på Norturas medlemssider onsdag.

Soya kan ikke dyrkes i Norge på grunn av klimatiske forhold og få egnede jordbruksarealer.

Norske ressurser

Felleskjøpet Agri, som har vært en sentral bidragsyter i fôrprosjektet, går nå helhjertet inn i en videre satsing.

– Vi har som mål å bidra til at norsk matproduksjon er tuftet på norske ressurser. Vår erfaring med bruk av norske proteinråvarer i dette prosjektet, har vist at fôret blir enda bedre uten soya. Vi benytter råvarer vi allerede har i Norge og som vi kan bruke mens vi jobber med fremtidens løsninger, påpeker produktsjef i Felleskjøpet Agri, Hanne Christine Øverli.

Neste artikkel

– Prekær situasjon for storfenæringa