Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tine og Felleskjøpet vil opprette tekno-selskap

Selskapet vil satse internasjonalt, og betjene verdens bønder med digitale løsninger.

Tine og Felleskjøpet Agri, her ved konsernsjef Hanne Refsholt og konsernsjef John Arne Ulvan, vil etablere et felles teknologiselskap. Foto. Tine

Tine og Felleskjøpet Agri ønsker sammen å etablere et teknologiselskap. Og selskapet, som foreløpig bare har arbeidsnavnet "Storebjørn", har internasjonale ambisjoner. Målet er å betjene berdens bønder med digitale løsninger. Slik skal matproduksjonen bli både mer effektiv og miljøvennlig.

Vil eksportere norsk kompetanse

"Storebjørn" skal spille på Norges styrker som landbruksnasjon.

− Norge er et foregangsland både i og utenfor fjøset. Norske bønder er offensive når det gjelder å ta i bruk nye digitale verktøy og nyttiggjøre seg informasjon for å forbedre resultatene i både husdyrproduksjon og jordbruk. Med dette selskapet kan vi levere enda bedre beslutningsstøtte til den norske bonden og eksportere norsk kompetanse og løsninger i verdensklasse, sier konsernsjef Hanne Refsholt i Tine og konsernsjef John Arne Ulvan i Felleskjøpet Agri i en pressemelding mandag.

Selskapsdannelsen forutsetter godkjenning hos Konkurransetilsynet. Skulle "Storebjørn" bli formelt godkjent, vil Tine eie 60 prosent og Felleskjøpet Agri 40 prosent.

Annonse

Planen er å ansette personer som kan ivareta både ledelse, administrasjon, salg og ikke minst teknologiutvikling.

− TINE har gjennom mange år utviklet unike systemer for å følge opp melkeproduksjon og dyrevelferd i Norge. Hver eneste norske ku har sitt eget helsekort, slik at bonden kan følge opp både dyrehelse og produksjon. Resultatet av dette er melk med høy kvalitet og lavt bruk av medisiner, noe mange land misunner oss. Dette systemet ønsker vi å gjøre til eksportvare, sier Refsholt.

Felleskjøpet: – Naturlig videreutvikling

− Felleskjøpet Agri har satset stort på presisjonslandbruket siste 10 årene, og har gjort store investeringer i fremtidsrettede løsninger for bonden. I 2017 omsatte vi for over 2 milliarder kroner bare på nettsalg. Vi opplever at vår nye satsing sammen med TINE er en naturlig videreutvikling av det beste fra to av bondens sterkeste selskaper, sier Ulvan.

Partene har god tro på at selskapet kan stå på egne ben relativt raskt. Både Refsholt og Ulvan mener selskapet blir en interessant arbeidsplass for dem med interesse for teknologi og matproduksjon langt utover Norges grenser.

Neste artikkel

Halvparten av melka fra robotfjøs