Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sverige vil ha mer effektiv villsvinjakt

Den svenske regeringen vil at det skal bli enklere og mer effektivt å jakte villsvin. De foreslår lovendring.

Det er anslått at rundt 300 villsvin befinner seg i Norge i dag. Arten har hovedsakelig funnet seg til rette i Østfold og Hedmark, etter å ha vandret fra Sverige. Foto: Dave Pape/Wikipedia

Regjeringen i Sverige foreslår en endring som gjør det mulig å få bruke flere hjelpemidler i villsvinjakta, skriver atl.nu.

Aktuelle hjelpemidler er elektroniske bildeforsterkere, varmekamera eller mer bruk av lyskastere og mobilt lys.

For å bruke slike hjelpemidler, kreves det et vedtak fra länsstyrelsen (tilsvarer vårt fylkesstyre). Regeringen vil at dette heller blir tillatt ved villsvinjakt.

Annonse

”De voksende villsvinstammene fører til store problemer for grunneiere og bønder. Jakten etter villsvin må derfor gjøres enklere og bli mer effektiv. Å tillate disse jaktmetodene ved villsvinjakt er ett strg på veien", sier landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i en pressemelding.

Alvorlige virussjukdommer

Villsvin roter opp jorda på beitemark og enger og spiser opp nysådd frø, og kan påføre jordbruket og miljøet alvorlige konsekvenser.

Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har identifisert flere smittestoff som kan overføres til norske grisebesetninger.

Dette inkluderer alvorlige virussjukdommer som afrikansk svinepest, klassisk svinepest og munn- og klauvsjuke.

Neste artikkel

Halvert innhøsting i Sverige