Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Styrer ny type skraperobot fra mobilen

Melkebonde Asgeir Pollestad på Nærbø på Jæren er blant de første som har tatt i bruk en skraperobot som suger opp gjødsla.

Roboten har en todelt tank, slik at den også kan ta med seg vann for å spyle reint samtidig som den suger gjødsel. Foto: Bethi Dirdal Jåtun
Roboten har en todelt tank, slik at den også kan ta med seg vann for å spyle reint samtidig som den suger gjødsel. Foto: Bethi Dirdal Jåtun

Skraperoboten Lely Discovery 120 Collector suger opp gjødsla fra tette gulv og tømmer den på ønsket sted. Det skal ifølge produsenten gi bedre renhold i fjøs med tette gulv, og økt fleksibilitet med tanke på utforming av spaltefrie fjøs.

– Vi er vel det andre fjøset som har fått denne nye roboten installert, sier Asgeir Pollestad, som først ble oppmerksom på nyvinningen gjennom Facebook.

Melkebonden var rask med å melde sin interesse.

Suger og spyler

Like over påske i år ble den nye skraperoboten installert i fjøset i Opstadvegen på Nærbø, i Store Håland Samdrift, der Pollestad er den aktive av tre parter sammen med kona, Ester.

Totalt har samdrifta en melkekvote på nær 450 tonn, rundt 160 dyr og 700 mål jord.

Som en av de første brukerne på markedet er Pollestad innforstått med at barnesykdommer vil forekomme.

Annonse

Han forteller at selve installeringen gikk overraskende bra, og at han allerede ser store fordeler med roboten som suger opp gjødsla i tank istedenfor å skrape den foran seg, slik det mekaniske gjødseltrekket han så langt har benyttet gjorde.

Roboten har også en todelt tank, slik at den også kan ta med seg vann for å spyle reint samtidig som den suger gjødsel.

– For oss som har fjøs med tett golv og gummimatter, har ikke skraperobot vært et alternativ før nå. Dette er så langt den eneste robottypen vi som har tett golv kan benytte oss av, sier Nærbøbonden.

Styres fra mobilen

Roboten har sensorstyring og er programmert til å gå én gang i timen – i bestemte mønstre.

– Noen steder må den innom hver time, andre steder holder det at den suger opp gjødsla hver tredje time. Vi legger opp de ulike kjøreveiene i appen, forklarer han og viser hvordan han enkelt kan velge ulike kjøremønstre eller justere eksisterende oppsett på mobiltelefonen han har kjøpt til formålet, sier Asgeir Pollestad.

– Roboten står omtrent bare stille i timene mellom midnatt og klokken tre på natten. Ifølge leverandøren er dette ikke minst viktig av hensyn til batteriet som slik får lengre levetid, legger han til.

Du kan lese flere erfaringer med Discovery 120 og andre skraperoboter i Norsk Landbruk nr. 19, som er ute 22. november.

Neste artikkel

Forsvarer offentliggjøring av lisensjegere