Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Stressa trær kan gi barkbillekrise

Blir det barkbille-invasjon i sommer? Fagfolk er usikre, men mener det ligger til rette for store skader om grana blir «stressa».

Mange lurer på om det i sommer vil skje en ny barkbillekrise i norske skoger. Her sees granbarkbille-registrering i Oppland. Foto: Fylkesmannen i Oppland
Mange lurer på om det i sommer vil skje en ny barkbillekrise i norske skoger. Her sees granbarkbille-registrering i Oppland. Foto: Fylkesmannen i Oppland

På 70-tallet ga flere tørre og varme somre etter hverandre en voldsom oppblomstring av granbarkbiller. Innsatsen ble deretter, og på det meste var det – ifølge Norges Skogeierforbund – i bruk så mange som 700 000 barkbillefeller. Disse tiltrekker seg den store granbarkbillen.

Foran årets sommer, spør mange seg om det nå går mot en ny storstilt barkbillekrise. Årsaken er den varme, tørre og lange sommeren i fjor.

Sommeren 2018 kunne fagfolk konstatere at stadig flere og til dels unge grantrær i Vestfold ble brune og tørket ut. Skadegjører? Den lille granbarkbillen. Kan denne, eller andre billevarianter, slå til igjen i år? Fagfolk er usikre.

– Fortsatt er det usikkert om årets sesong blir en utfordring. Grunnlaget ligger der, men mye avhenger av hvordan sommerværet blir, sier rådgiver Torstein Kvamme ved Norsk Institutt for bioøkonomi (Nibio).

Annonse

Han er ikke bekymret for grantrær som er i god form, men desto mer urolig for trær som er «stressa» – eller svekket. Da kan barkbiller som opererer i flokk fort få overtaket.

«Toppbrekk, heteperioder og tørkesomre er faktorer som stresser grana, men som barkbillene elsker. Da kan selv 40-årige trær bukke under», skriver Magasinet Skog i en artikkel om problematikken.

Kvamme vektlegger overforf Magasinet Skog betydningen av å drive «kunnskapsbasert krigføring» mot billene, blant annet ved å identifisere billeartene. De ulike billene har nemlig ulik biologi. I dag finnes det 72 dokumenterte barkbillearter i Norge. Globalt finnes det flere enn 6 000 arter.

Neste artikkel

Vil kutte mer i skogmidlene