Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

– Skolebarna skaper trivsel

Hugo Vink og Marielle de Roos har gjort seg bemerket i lofotlandskapet, og blitt prisbelønt flere ganger for sin iherdige innsats. Nylig ble paret tildelt Bedriftsutviklingsprisen for landbruket i Nordland.

– Vi er så glade for at det vi gjør blir satt pris på, det betyr veldig mye for oss, sier paret som kom til Lofoten på ferie i 1997.

Da hadde de jobbet på Filippinene og i Burkino Faso i Afrika. Lofoten virket spennende og de tok seg jobb her, først på én gård, og så én til.

– Vi fikk flere tilbud så vi måtte rett og slett sette oss ned og tenke over hva vi ville, om vi skulle bli værende i Norge. Det ligger i høyeste grad til rette for å kunne produsere gode matvarer her, vi ønsket å produsere ost og pølse. Så vi slo til, og for nøyaktig 21 år siden overtok vi Saupstad Gård, forteller Hugo.

– Mye entusiasme

Skolehage-samarbeidet med Eltoft skole har pågått i 11 år. Marielle og Hugo har bare positivt å si om dette.

– Det er artig å se at skolebarna har så stor respekt for alt som lever i jorda. De er så entusiastiske. Dette tiltaket skaper trivsel på gården vår. I tillegg blir det mer og mer viktig at vi bønder viser nye generasjoner hvordan maten produseres, og hvor mye som henger sammen i naturen, sier geitebonden.

Vant Supergull i NM

Annonse

Ostene de yster har også oppnådd priser; «Nordlands-ost» sto seg til Supergull i oste-NM i 2021, som gikk av stabelen i oktober. Den er ystet på 85 prosent kumelk fra en nabogård, og 15 prosent økologisk geitemelk fra deres egen gård.

På spørsmål om hvilke oster som selger best, svarer Hugo:

– Det er disse fem; foruten den nylig prisbelønte, er det de tre variantene av geitosten «Steinfjording» – en naturell, en med bukkehornskløver, og en med havsmak som inneholder tang og tare. I tillegg har vi en populær ost vi bare lager på sommeren, den heter «Sommersnø» og er en chèvre med tekstur som nysnø.

Godt samarbeid med lokale butikker

Kjeene blir slaktet ved Horns Slakteri, en tradisjonsrik privat bedrift som ligger på Fygle på Vestvågøy. Kjekjøttet kjøpes av restauranter i Lofoten og Alta, og ellers av lokalbefolkningen og turister.

– Vi har også et veldig godt samarbeid med de lokale Coop-butikkene i Svolvær og på Leknes, som selger produktene våre. Det er positivt, vi er jo en liten gård som satser på foredling basert kun på det som vokser her i området, og det gir melka, osten og kjøttet særpreg, sier Hugo Vink.

Neste artikkel

Medaljedryss til norske oster