Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ser muligheter for gras-gris

Norsvin jobber for at gras skal erstatte behovet for import av proteinråvarer. En ny produksjonsmetode gjør at grisen kan nyttiggjøre seg graset bedre.

Gras-gris: Få proteinvekster kan i dag dyrkes i Norge, noe som utgjør en stor utfordring for målet om helnorsk svinefôr. Men Norsvin ser nye muligheter etter testing av en ny produksjonsmetode. Bildet er fra Grøstad gård. (Foto: Linda Sunde)
Gras-gris: Få proteinvekster kan i dag dyrkes i Norge, noe som utgjør en stor utfordring for målet om helnorsk svinefôr. Men Norsvin ser nye muligheter etter testing av en ny produksjonsmetode. Bildet er fra Grøstad gård. (Foto: Linda Sunde)

Norsvin har satt som mål at norsk­andelen i grisefôret skal øke fra dagens 70 prosent til nærmere 100 prosent i 2020. Veien dit er lang, men kan gras være nøkkelen til en mer bærekraftig svineproduksjon med mer kortreist mat til landets griser?

Norsvin-forsker Eli Gjerlaug Enger mener det ligger store uutnyttede muligheter i graset.

– Det unike med gras, er at det er så mye proteiner i det. Ved hyppig høsting, og ved at man klarer å skille lettfordøyelige fra tungtfordøyelige komponenter, kan man nyttiggjøre seg førstnevnte. De tyngre næringsstoffene kan gå til drøvtyggere, sier Enger til Bondebladet.

Grasprotein til grisen

I Stange i Hedmark er det testet ut en ny produksjonsmetode som gjør at grisene kan nyttiggjøre seg graset bedre. På gården til forsøksgrisene på Stange ble det i fjor sommer installert et bioraffineri bestående av en stor presse.

Denne fungerer som en kjempemessig juicepresse. Ut av pressen kommer det gress-saft, som ifølge forskeren komplementerer norsk korn på en utmerket måte.

– Målet er å komplementere norsk korn – ikke erstatte det. Men vi tenker at gras skal erstatte behovet for import av proteinråvarer, sier Enger.

Andelen av norske proteinråvarer i kraftfôret har vært synkende de siste ti åra, og utgjorde bare 1,3 prosent i 2016. Andelen soya, den viktigste proteinråvaren, har vært sterkt økende. Fra 2000 til 2011 ble den doblet, men fra 2011 har den gått ned igjen. I 2016 var den på 206 382 tonn. Det viser AgriAnalyses rapport «Korn og konjunktur 2018»-rapport.

Annonse

Rapporten viser også at det totale kraftfôr-forbruket har økt jevnt og trutt de siste årene - både innen svin, fjørfe og for drøvtyggere. For svin, ventes forbruket å ligge på 497 000 tonn i 2017-18, mot drøyt 446 000 tonn i 2012-13.

Stange-bonde har troen

Nevnte juicepresse ble prøvd ut hos svine- og grøntbonde Nils Olve Gillund i Stange. Også han mener det ligger muligheter i å skille ut gras-saft, som ifølge Norsvin gir grisene de næringsstoffene grisen trenger.

– Jeg stilte fjøset mitt til disposisjon, og så at dyra vokste på det. Denne metoden går absolutt an å bruke. Jeg er usikker på økonomien i det, men man får absolutt tilgang på norske proteiner. Dette kan være en del av løsningen på hvordan øke norskandelen i grisefôret, om man gjør det på en god måte. Vi har store arealer, og man får ganske mye protein per dekar med denne metoden, forteller han.

Norsvin viser også til at selve arbeidsprosessen er effektiv for bonden.

– Det tar bare minutter fra graset står på åkeren, til grasjuicen er i tanker og grovfôret er pakket i rundballer med stabil og jevn tørrstoffprosess, sier Enger.

Les mer i Bondebladet denne uka.

Neste artikkel

Nytt tilfelle av afrikansk svinepest i Tyskland