Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Rekordmange vil investere

Koronakrisen har bidratt til rekordstor etterspørsel etter landbruksmidler i år.

Spirende investeringsvilje: Både til tross for, og på grunn av koronasituasjonen, blir det gjort nye investeringer i landbruket og tilknyttet virksomhet. Foto: Jon Schärer
Spirende investeringsvilje: Både til tross for, og på grunn av koronasituasjonen, blir det gjort nye investeringer i landbruket og tilknyttet virksomhet. Foto: Jon Schärer

Innovasjon Norge melder om rekordstor etterspørsel etter landbruksmidler.

– Tyder på optimisme

I begynnelsen av juni var det gitt tilsagn på 85 prosent av årets rammer for tilskudd til prosjekter innenfor tradisjonelt landbruk. For landbruksvirkemidlene totalt sett, er det gitt 1 460 tildelinger hittil i 2020. I penger utgjør dette 785 millioner kroner i tilskudd og 455 millioner i lån.

- At det er stor interesse for disse midlene tyder på optimisme, mange gode prosjekter og stor investeringsvilje i sektoren, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli i en pressemelding fredag.

Både til tross for, og på grunn av koronasituasjonen, blir det gjort nye investeringer i landbruket og tilknyttet virksomhet. Det er mange spennende prosjekter der aktørene viser evne til å omstille seg i en krevende situasjon.

Annonse

Et eksempel på dette er Ostebygda, et samarbeid mellom bønder og fire ysteri i Hol i Hallingdal, som har måttet satse på dagligvaremarkedet etter at leveranser til hotell og restaurant falt vekk.

Bollestad: - Svært gledelig

- Det er svært gledelig at det er stor investeringsvilje i det tradisjonelle landbruket og vilje til omstilling innenfor lokalmat og reiselivsområdet. For mange har koronaepedemien gjort dette ekstra krevende, sier landbruksminister Olaug Bollestad.

Til tradisjonelle landbruksprosjekter har Innovasjon Norge hittil i år delt ut 485 millioner i tilskudd, og 415 millioner i lån. Dette går i hovedsak til investeringer i driftsbygninger og produksjonsutstyr for husdyrproduksjon og frukt- og grøntnæringen.

Innovasjon Norge prioriterer her prosjekter som gir økt matproduksjon der det er markedspotensial, og prosjekter som er bærekraftige med tanke på miljø og dyrevelferd.

Neste artikkel

Vil at døde mink skal graves opp igjen