Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Rekordhøy søkning til land- og havbruksfag

Søkningen til Ås-universitetet NMBU er høyere enn noensinne. Prorektor tror NMBUs omdømme som bærekraftsuniversitet appellerer til dagens unge.

Antall søkere til landbruksfaglig utdanning har økt med 17 prosent fra i fjor. Søkningen til Ås-universitetet NMBU er nå større enn noensinne. Foto: Karl Erik Berge
Antall søkere til landbruksfaglig utdanning har økt med 17 prosent fra i fjor. Søkningen til Ås-universitetet NMBU er nå større enn noensinne. Foto: Karl Erik Berge

Fredag la Samordna opptak fram opptakstallene for landets universiteter og høyskoler. Oversikten viser at antall søkere til landbruksfaglig utdanning har økt med 17 prosent fra i fjor.

Appellerer til grønt-tenkende ungdom

Søkningen til Ås-universitetet NMBU er nå større enn noensinne. Det er markant økning i førsteprioritetssøkere til økonomifagene og grønne utdanninger som økologi- og naturforvaltning, sasmt tradisjonelle landbruksfag som plantevitenskap og skogfag.

NMBUs prorektor for utdanning, Solve Sæbø, tror det er flere årsaker til den kraftige søkerveksten.

– Her tror jeg NMBUs omdømme som bærekraftsuniversitet med fokus på de globale utfordringene vi står, overfor appellerer til stadig flere samfunns-, miljø- og naturbevisste ungdommer. Ungdommer begynner å innse at vi trenger et grønt skifte i økonomien, og ønsker en framtidsrettet og relevant utdanning, påpeker han i en pressemelding.

Man skal heller ikke se bort fra at de store samfunnsendringene som følge av covid-19-pandemien har bidratt til økt bevissthet blant de unge omkring bærekraftsutfordringene, legger han til.

Annonse

– Det kan for eksempel handle om hvordan vi skal sikre tilgang til trygg og sunn mat til alle i framtiden, sier Sæbø.

Også poenggrensene har gått opp, og det for nesten samtlige studieprogram. Det har skjedd selv om antall studieplasser har økt fra i fjor. Aller høyest er poenggrensene til veterinærstudiet: primærvitnemål på 57,2 poeng og ordinært vitnemål på 64,0 poeng.

Bollestad: – Veldig gledelige tall

Søkere som har plantevitenskap som sitt førstevalg i år, er mer enn doblet sammenlignet med i fjor. Antall førstevalgssøkere til skogfagene ved NMBU og Høgskolen Innlandet har til sammen økt med 70 prosent. Samtidig vedvarer trenden med at stadig flere ønsker å studere agronomi.

– Dette er veldig gledelige tall, og forteller noe om hvordan ungdom svarer på trender i tida, og forstår at framtida må være grønn. Dette er klart uttrykk for at studentene svarer på samfunnets kompetansebehov, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad i en pressemelding fredag.

Skal Norge klare å gjennomføre det grønne skiftet, må vi ha mer kunnskap om matproduksjon, bruk av tre, og fornybar energi, poengterer hun.

– Denne våren har mange fått forståelse for hvor viktig landbruket er, og at sektoren representerer mange og viktige arbeidsplasser og kompetanse, sier statsråden.

Neste artikkel

Lot kalven være sammen med mor