Totalt er 590 rovviltskader på sau påvist hittil i år. Tapene er fordelt slik på de ulike rovdyrartene: Bjørn – 196 rovviltskader, gaupe – 92, jerv – 35, kongeørn – 106 og "ukjent fredet rovvilt" – 26. Det viser nye tall fra Miljødirektoratet fram til 1. august i år. De totale påviste tapstallene på rovviltskader har dermed aldri vært lavere etter millenniumsskiftet.
Til sammenligning, ble det i 2017 og 2018 på denne tida av året påvist over 800 rovviltskader på sau samlet.
– Det er veldig positivt at vi klarer å få ned tapstallene. Det viser at vi kan få ned tapene av beitedyr, samtidig som vi har rovdyr i Norge, uttaler klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) til NRK fredag.
Han påpeker videre at det i beiteprioriterte områder er lav terskel for å ta ut rovdyr, samtidig som Norge også har "tydelige rovviltprioriterte områder".
– Vi har også gjort tilleggstiltak. Vi har økt budsjettene for å gjennomføre forebyggende tiltak. Vi støtter Statens naturoppsyn (SNO) slik at de kan bistå lokalt når det gis fellingstillatelse, sier statsråden.
Tapet til ulv er det laveste siden 2008. SNO-direktør Morten Kjørstad konstaterer at ulven i år ikke har gitt store tap av enkeltindivider i områder med mye sau. Men det kan fort bli en økning av tap utover høsten knyttet til bjørn og jerv, påpeker han.
De lokale variasjonene er imidlertid store også i år. Det kan ikke minst beitenæringa i Rendalen skrive under på.
– Vi har tap i stort sett alle besetningene. Vi har besetninger som vi bare har måttet sanke inn. Vi har områder nå med både ulv og bjørn, sier leder Svein Kjetil Bjørnseth i Sølendalen hamnelag i Rendalen til NRK.
135 sau er så langt drept av ulv, og 39 av disse er i Bjørnseths område.
At de totale tapstallene går ned, mener han er logisk, all den tid det er færre dyr på beite.
– Jeg tror ikke rovdyra har blitt snillere, sier han til NRK.