Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Reagerer sterkt på kjøttfritt julebord

Universitetet i Bergen vil i år teste ut julebord uten kjøtt. Tulletiltak uten klimaeffekt, mener førstebibliotekar ved UiB.

Nei-mat på UiBs julebord: Tradisjonell julemat vil ikke bli servert på årets julebord hos Universitetet i Bergen. Foto: Nortura
Nei-mat på UiBs julebord: Tradisjonell julemat vil ikke bli servert på årets julebord hos Universitetet i Bergen. Foto: Nortura

De som skal delta på universitetets julebord i år, vil ikke bli servert noe kjøtt. Den vrien er ny av året. Reaksjonene har vært sterke.

– Tullete

– Jeg synes et kjøttfritt julebord er tullete. Rett og slett. Det hjelper ikke miljøet å ikke spise sauer som allerede har beitet og rapet fra seg, sier førstebibliotekar Pål Hermod Bakka ved Bibliotek for samfunnsvitenskap ved UiB til NRK Hordaland.

Han savner en mer kritisk tilnærming til klimatiltakene fra UiBs side.

– Universitetet bær være mer kritisk til sannhetene som blir servert, og ikke legge seg flat for en jente som Greta Thunberg, som har sett lyset, sier Bakke.

Annonse

Måtte stå skolerett i Dagsnytt 18

Så høy har temperaturen vært, at årets julebordskomité ved UiB måtte forsvare valget i Dagsnytt 18 tirsdag denne uka. Komiteen mener på sin side at saken er gjort langt større enn den egentlig er.

– Det har blitt blåst ut av alle proporsjoner når en må i debat med Bård Hoksrud på Dagsnytt 18 om julebordet vårt. Mediene vil bruke dette veldig, og det blir litt voldsomt. Dette er ikke et stort innspill i den store klimadebatten, uttaler avdelingsdirektør Synnøve Myhre ved fakultet for kunst, musikk og design til NRK.

Hun bekrefter at det har vært mange reaksjoner, men da mest fra eksternt hold.

Hva mener så studentene om kjøttfritt julebord som klimatiltak? De er positive.

– Tilbakemeldingene er kjempegode, og studentene er veldig engasjerte. Det er små grep alle kan gjøre. For eksempel hvis du velger kjøttfritt denne uken, så får du billigere mat, sier kommunikasjonssjef Marita Monsen i "Sammen", som er studentsamskipnaden for store deler av Vestlandet.

Neste artikkel

Myrforbud – men mulighet for dispensasjon