Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Oslo prøver vaksine mot almesjuke

De første behandlingene ble gjennomført i Oslo i mai.

Frognerparken er blant stedene i Oslo hvor vaksinen mot almesjuke testes ut. Foto: Hans A. Rosbach/Wikimedia

Behandlingen er et forebyggende tiltak mot angrep av almesjuke og må gjentas hvert år. Men de treansvarlige i Bymiljøetaten i Oslo regner tiltaket som økonomisk forsvarlig, skriver fagbladet Park & anlegg.

Det er nemlig enda dyrere å fjerne døde almetrær fra gater og parker i byen. I tillegg må etaten plante store trær som erstatning.

350-400 trær behandlet

I perioden 14. til 22. mai ble behandlingen med midlet Dutch Trig gjennomført på mellom 350 og 400 almetrær i Oslo sentrum. Mer enn halvparten av trærne står i Frognerparken og Torshovparken.

Annonse

Men også trær på Kontraskjæret ved Rådhusplassen, Abelhaugen og Nisseberget ved Slottet, i Tøyen kulturpark og i parken på Klosterenga var blant dem som ble vaksinert. I tillegg kom enkelte gatetrær, skriver Park & anlegg.

Ansatte i NCC, som har trepleieavtale med Bymiljøetaten, har fått opplæring i metoden av erfarne arborister fra det nederlandske firmaet og Harald Smit i Innlandet Trepleie.

Spres med almesplintborer

Alm er et av de vanligste treslagene i norske byparker, og trærne har ofte en markant og majestetisk krone.

Alm over det meste av Nord-Amerika og Europa er angrepet av almesjuke. Sjukdommen forårsakes av to arter av almesjukesoppene Ophiostoma ulmi og Ophiostoma novo-ulmi.

Soppen spres hovedsaklig av arter av barkebillen almesplintborer, Scolytus. Den blir også spredt ved menneskelig virksomhet. Både unge og gamle almetrær angripes.

Neste artikkel

Planteimportørar sit med stort ansvar