Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Oppdager brunst under melking

DeLaval er klar med en forbedret utgave av sin melkerobot som kan detektere brunst og drektighet automatisk.

ANALYSERER: Den nye roboten fra Delaval kan nå oppdage om kua er brunstig eller dreiktig mens den står i melkeroboten.
ANALYSERER: Den nye roboten fra Delaval kan nå oppdage om kua er brunstig eller dreiktig mens den står i melkeroboten.

Den nye roboten vises frem for første gang under Bedre Landbruk på Lillestrøm denne helgen. Modellen heter VMS V310 og bygger videre på modell V300, som ble lansert i 2018.

Denne hadde blant annet et forbedret kamerahus, og forbedret programvare, som i selskapets egne forsøk hadde 99,8 % treffsikkerhet ved påsett. Oppgraderingen bød også på forbedret påføring av spenespray ved at hver spene ble sprayet separat.

Den største nyheten på versjon 310 er at roboten nå er i stand til å automatisk oppdage brunst og drektighet under melking. Funksjonen som har fått navnet RePro, skal ifølge Delaval oppdage en eventuell brunst og drektighet i sanntid ved å analysere nivåene av hormonet progesteron i melka. Ved brunst er det ikke noe gult legeme tilstede på eggstokken og derfor ikke produksjon av progesteron. Dersom kua blir drektig vil det gule legemet opprettholdes, og likedan progestronnivået.

Funksjonen skal ifølge pressemeldingen gjøre det enklere å få kyrne drektige til rett tid, med mer produktive laktasjone. Delaval V310 vil være tilgjengelig for salg i Norge fra og med januar. RePro-funksjonen er utelukkende standard på 310-modellen, men de som allerede eier versjon 300 vil kunne oppgradere til versjon 310.

Annonse

Prisen på den nye modelln vil ifølge Delaval ligge i overkant av 100 000 kroner mer. I tillegg vil det koste noen hundrelapper mer i driftskostnader avhengig av antall prøver som tas pr. ku

Neste artikkel

Robot med 150 tonn kvote og beitebruk