Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Økoskole fikk prisen som årets formidler

Sogn Jord- og Hagebruksskule vant prisen som Årets formidler under Matprisen 2018.

Siden sent på 1980-tallet har Sogn Jord- og Hagebruksskule hatt en landslinje som tilbyr utdanning i økologisk landbruk. Foto: Tom Boersma
Siden sent på 1980-tallet har Sogn Jord- og Hagebruksskule hatt en landslinje som tilbyr utdanning i økologisk landbruk. Foto: Tom Boersma

Matprisen ble etablert i 2014 av ØQ (Økologisk mat i storhusholdning) og DebioInfo. Målet er å hedre aktører som bidrar til å øke forbruk og produksjon av økologisk og bærekraftig mat.

Matprisen 2018 gikk til Matsentralen Norge som omfordeler overskuddsmat til mennesker i nød.

Sogn Jord- og Hagebruksskule har en unik rolle i å forme et framtidsrettet og bærekraftig landbruk i Norge, mener juryen.

Landslinje for økolandbruk

– I 101 år har Sogn Jord- og Hagebruksskule (SJH) i Aurland utdannet ungdommer og voksne i agronomi. Siden sent på 1980-tallet har skolen vært en landslinje som tilbyr utdanning i økologisk landbruk og bærekraftig samfunnsutvikling. Skolen er det opplagte stedet for alle som vil drive økologisk landbruk, skriver juryen.

SJH har gjennom kursvirksomhet utdannet mange av de som driver med småskalaysting i dag. I tillegg til undervisning av elevene, drives det på SJH et ressurssenter til glede for lokale mat- og serveringsvirksomheter, heter det i begrunnelsen.

Annonse

Takka alle framsynte

– På vegne av Sogn Jord- og Hagebruksskule: Takk til dei som for 101 år sidan starta det heile, som såg kor viktig det er å formidle kunnskap om å produsere mat, sa lærar Gry Tokvam i sin takketale.

– Takk til dei framsynte som la om drift og pensum allereie for tretti år sidan, slik at SJH vart den fyrste – og framleis einaste – heiløkologiske landbruksskulen i Noreg, sa ho vidare.

– Takk for at vi som elever får bruke hele gården og bygda som klasserom og lære det mest grunnleggende i livet: Å dyrke mat på naturen sine premisser, føre planterester og husdyrmøkk tilbake til jorda, skaffe fôr fra inn- og utmark, felle trær, melke, fiske, jakte, slakte og foredle, sa Elin Rømo Grande, elev ved skolen, i takketalen.

Priser til Kontrast og Geitmyra

Prisen for årets kjøkken gikk til restaurant Kontrast i Oslo, mens Geitmyra matkultursenter i Oslo vant barne- og ungdomsprisen.

Balholm, som i 20 år arbeida med eple, fruktdyrking, foredling av eplemost og bærmost i mange ulike varianter, ble årets produsent.

I dag har Balholm seks ansatte og produserer rundt 300 000 liter drikke i året.

Neste artikkel

Ny merkeordning for grasfôra dyr