Norsvin-forskere har fått 6,3 millioner kroner fra Landbruksdirektoratet til å forske på grise-embryo som er fem-seks dager gamle. Embryo er et foster i tidligste fase av svangerskapet.
– Gir nye muligheter
Forskningen kan føre til at assistert befruktning blir vanligere i norske svinefjøs. Norsvin ser flere fordeler med denne varianten.
– Når vi gjør befruktningen på laben, kan vi bruke yngre purker som kan få flere embryoer. Dette er av interesse i avl. Bruk av embryoteknologi gir nye muligheter for Norsvin til å eksportere sine genetiske produkter internasjonalt, sier forsker Reina Jochems til forskning.no torsdag.
Konkret skal forskerne undersøke metoder for å fryse ned disse celleklumpene raskt. Det er et poeng, siden embyoene bare holder seg i 24 timer uten frysing. Transporten, og det å få fryst ned embryoer, er dermed utfordrende i dag. I tillegg er det en utfordring å i det hele tatt ta ut embryoer fra gris, på grunn av grisens spesielle anatomi. Men forskerne har nå fire år på seg til å prøve ut ulike metoder.
Målet er å avle fram griser som er sunnere, mer fruktbare, mer lønnsomme og som smaker bedre.
– Når vi sender embryoet i stedet for levende gris, reduserer vi smittefaren. Det ser vi at kan bli et krav fra internasjonale kunder. Dessuten kan vi innføre nye gener i grisebesetninger som allerede er fri for ulike dykdommer. Det er spesielt aktuelt i Norge, påpeker Jochens.
Dyrevernalliansen kritisk
Dyrevernalliansen mener på sin side at embryooverføring totalt sett kan være negativt for dyrene.
– Embryooverføring kan redusere behovet for dyretransport, men samtidig kan inngrepene som inngår i praksisen være en betydelig negativ belastning for dyra. Det er fortsatt lite kunnskap om embryooverføring på gris. Vi vil be Rådet for dyreetikk vurdere temaet, påpeker daglig leder Anton Krag i Dyrevernalliansen.
– Bra for klima og dyrevelferd
Reina Jochems mener at uttak og transport av embryoer fra gris er viktig for å øke biosikkerheten.
– Når vi sender embryoer i stedet for levende gris, reduserer vi smittefaren. Det ser vi at kan bli et krav fra internasjonale kunder. Dessuten kan vi innføre nye gener i grisebesetninger som allerede er fri for ulike sykdommer. Det er spesielt aktuelt i Norge.
Så er det også bra for klima og dyrevelferden, ifølge Jochems.
– Transport av levende dyr har et større klimaavtrykk, og det koster mer enn frakt av frosne embryoer.