Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nå er tre av fire agurker norske

Den norske prosentandelen på agurk er nå oppe i 74 prosent. Totalsalget i Norge har økt med 20 prosent de siste ti åra.

Opptur i krisetider: Norsk agurkproduksjon går for fullt. Den norske prosentandelen på agurk nå er oppe i 74 prosent, viser nye tall. (Foto: Marie Hatlevoll)
Opptur i krisetider: Norsk agurkproduksjon går for fullt. Den norske prosentandelen på agurk nå er oppe i 74 prosent, viser nye tall. (Foto: Marie Hatlevoll)

Nordmenns preferanse for norske agurker er stor, og vi spiser agurker som aldri før. Nå er det blitt regelrett trendy å spise agurk – og butikkene bugner av norske agurker, fastslår Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

Landbruksdirektoratet melder om en jevnt stor omsetning på agurk, og at kvaliteten er god.

De siste ti åra har totalsalget i Norge økt med 20 prosent, fra om lag 22 500 tonn i 2011 til 27 422 tonn i 2021. Den norske produksjonen har i denne perioden økt med rundt 26 prosent, slik at den norske prosentandelen på agurk nå er oppe i 74 prosent, skriver Matindustrien.no i en pressemelding fredag.

Etterspørselen etter norsk er stort sett større enn produksjonen, og alt blir solgt.

– Vi kjører full produksjon, og har gjort det siden starten på året, forteller agurkprodusent Kristian Solberg fra Solbergs Gartneri.

Solbergs Gartneri er en av de største agurkprodusentene i Norge. Gartneriet legger stor vekt på bærekraftig agurkproduksjon, og er langt framme på det å holde et lavt energiforbruk og bruk av biologisk bekjempning.

OFG meldte i begynnelsen av april at sju av ti nordmenn nå foretrekker norske grønnsaker.

– Vi har hatt en pandemi, og salget av frukt og grønt har vært sterkt påvirket av den. Koronapandemien har påvirket verdien til frukt og grønt. Men sammenligner vi tallene med 2019, året før korona, ser vi en økning i verdi, uttalte analysesjef Tore Angelsen i OFG den gang.

Neste artikkel

Sesongarbeidere får jobbe under utvidet opphold