Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Monsanto-navnet blir avviklet

Bayer vil fjerne Monsanto-navnet etter sammenslåing.

– Bayer vil bestå som selskapets navn. Monsanto vil bli avviklet som forretningsnavn, heter det i en uttalelse fra det tyske konsernet.

Bayer legger til at det regner med å kunne skrive under på avtalen, verdt 54 milliarder euro (om lag 514 millioner kroner), torsdag denne uken, etter at amerikanske myndigheter i forrige uke ga grønt lys for salget av Monsanto, melder NTB.

Må selge for ca 75 milliarder

En betingelse er imidlertid at det nye selskapet må selge unna virksomheter for nærmere 75 milliarder kroner. Virksomhetene vil bli solgt til det tyske BASF-konsernet for å sikre fortsatt konkurranse, blant annet i markedene for oliven- og rapsolje, frø og frøbehandling.

EU-kommisjonen godkjente sammenslåingen i mars, og satte da samme krav om at deler av virksomheten måtte selges til Basf.

Sammenslåingen vil uansett resultere i verdens største aktør innen frø og plantegift. Monsanto er omstridt for sin patentering av frø, som gjør at bønder ikke lenger kan bruke egne korn, men må kjøpe frø og plantevernmidler av selskapet.

Annonse

Miljøvernere og andre aktivister har vært sterkt kritiske til fusjonen og frykter at det sammenslåtte selskapet vil få altfor stor kontroll over frø, såkorn og plantevernmidler.

Stormen rundt RoundUp

Siden 2015 har det stormet rundt ugrasmidlet RoundUp, som produseres av Monsanto. Midlet inneholder stoffet glyfosat.

Frykt for at glyfosat kan være kreftframkallende har gjort det kontroversielt i flere EU-land. Stoffet produseres nå også av andre firmaer.

Bayer har hovedkvarter i Leverkusen i Tyskland. Selskapet har ca 116 800 ansatte, og omsatte for ca. 430 milliarder kroner i 2015.

Neste artikkel

Funn av salmonella på villsvin i Østfold