Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mattilsynet hentet inn vanskjøttede storfe

Mattilsynet har tatt i forvaring 17 storfe i Aust-Agder. Dyra gikk i gjørme til knærme ute i vinterkulda.

Det var fredag sist uke Mattilsynet hentet 17 storfe fra et utmarksbeite i Iveland kommune. (Dyra på bildet har ingen ting med saken å gjøre.)

Mattilsynet overtar dyra

– Vi overtar ansvaret for dyra midlertidig. Eieren får kort frist til å finne andre løsninger for dyra og vil uansett ikke få dyra tilbake selv, sier seksjonsleder Gunn Kristin Osaland i Mattilsynet i en pressemelding.

Les også: Tror på høy trivsel i nytt grisehus

Dyra i Iveland var for tynne, og hadde gått i gjørme til knærne. I tillegg har dyra gått ute i vinterkulda, uten ly for vær og vind eller tørr liggeplass.

– Det er så sent på året at det er nattefrost og snøfall. Eieren overser dyras behov. Vi har hentet dyra for å sikre velferden, sier Osaland.

Annonse

Politiet var med da Mattilsynet hentet dyra, hvilket ofte er rutine i denne typen saker.

Har fått flere sjanser

Eieren har fått gjentatte vedtak om at han må bedre forholdene for dyra. Fra 30. oktober har Mattilsynet også pålagt ham å betale tvangsmulkt på 1 200 kroner per dag, inntil han har fått på plass de nødvendige endringene for storfeet. Men heller ikke dette har ført til forbedringer.

Eier må finne varig løsning

Mattilsynet har fått god hjelp av Bondelaget i Agder til å skaffe et midlertidig oppholdssted for dyra, opplyser Osaland.

Dyreeieren må nå finne andre, varige løsninger for dyra: Selge dem som livdyr eller sende dem til slakting. Eier vil ikke kunne få dyra tilbake fra Mattilsynet.

Les også: EU tilbyr import av 70 000 tonn Mercosur-storfekjøtt

Neste artikkel

Svikter smittevernet