Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Lokallagsleder kan få aktivitetsforbud

– Veldig trist, sier fylkesleder Marit Epletveit i Rogaland Bondelag, etter at Mattilsynet har gitt en lokallagsleder varsel om aktivitetsforbud.

Fylkesleder Marit Epletveit i Rogaland Bondelag mener saken om aktivitetsforbud for en lokallagsleder er både trist og kjedelig. Denne uka skal flere faglag i Rogaland samles for å diskutere saken. (Foto: Stian Eide)

Mattilsynet har avdekket gjentagende, alvorlige brudd på regelverkets minimumskrav hos den aktuelle lokallagslederen i Rogaland Bondelag. Nå risikerer bonden å miste retten til å ha griser. Det var NRK som først omtalte saken.

Kjent for fylkeslaget etter NRK-sak

Fylkesleder Marit Epletveit i Rogaland Bondelag betegner saken som «skrekkelig trist».

– Det er bra at Mattilsynet gjør jobben sin og avdekker slike forhold, men veldig trist at det skjer, sier Epletveit til Bondebladet.

– Når ble du klar over disse forholdene?

– Jeg visste ikke noe om dette før NRK publiserte denne saken (i slutten av forrige uke, journ.anm.). Jeg var ikke klar over at dyrevelferden hos vedkommende var så dårlig. Jeg vet ikke over hvor lang tid disse avvikene strekker seg, sier hun.

Denne uka skal flere faglag i Rogaland samles for å diskutere saken. Etter den siste tidens avdekkede dyretragedier i Rogaland, blir det også et diskusjonstema hvordan tilliten til forbrukerne skal gjenopprettes, forteller fylkeslederen.

Kan bli «friskmeldt»

Annonse

Enn så lenge er det kun et varsel om aktivitetsforbud som er gitt. Om vedkommende vil få fortsette som lokallagsleder var uklart da Bondebladet gikk i trykken. Fylkeslaget hadde ikke tatt stilling til det spørsmålet fredag sist uke.

– I teorien kan han ennå bli «friskmeldt», men da skal han gjøre ganske mange forbedringer. Vi har imidlertid hatt tilfeller tidligere, der en svineprodusent fikk samme varsel, men ble friskmeldt, opplyser fylkeslederen..

– Bør det være strengere krav til dyrevelferden hos lokallagsledere/fylkesledere?

– Det skal ikke være strengere krav enn for andre bønder, men vi bør forvente at våre tillitsvalgte oppfyller kravene. Vi må nok se på retningslinjene, men det kan heller ikke være altfor strenge linjer, for da vil ingen engasjere seg som lokallagsleder. Men det er veldig kjedelig når slike forhold avdekkes, gjentar hun.

Sammenheng med stordrift?

Flere har spurt seg om den siste tidens dyretragedier i Rogaland er et utslag av utbredt stordrift og «industrialisering» av landbruket.

Også dette blir angivelig et tema på møtet mellom faglagene i Rogaland denne uka.

– Det er mange årsaksforhold som spiller inn. Ja, det er krav om økt effektivisering – og det finnes noen smerteterskler her. Vi skal på møtet diskutere hvorfor det er blitt slik, og hva vi kan gjøre for å motvirke vanskjøtsel, sier Epletveit. •

Neste artikkel

Rekorddårlige målinger for norsk mat