Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Få lakserømlinger i elvene rundt Trondheimsfjorden i 2018

Det ble mottatt totalt 2119 skjellprøver fra seks elver i fjorden. Ti skjellprøver ble klassifisert som oppdrettsfisk.

Det ble klassifisert totalt 0,5 prosent oppdrett i det analyserte materialet for hele sportsfiskesesongen 2018. (Arkivfoto)
Det ble klassifisert totalt 0,5 prosent oppdrett i det analyserte materialet for hele sportsfiskesesongen 2018. (Arkivfoto)

Det ble analysert skjellprøver fra Gaula, Nidelva, Orkla, Skauga, Stjørdalselva og Verdalselva i perioden fra 1. juni til 17. september 2018, skriver Veterinærinstituttet.

Hensikten med prosjektet er å avdekke andel rømt oppdrettslaks i sportsfiskesesongen.

Gaula og Skauga hadde mest oppdrett

Ti skjellprøver ble klassifisert som oppdrettsfisk, 2011 som villaks, 39 som utsatt smolt, fire usikre utsatt eller rømt og 26 ble klassifisert som usikker.

I tillegg ble 14 prøver analysert til sjøørret, innsendt både som laks og sjøørret, og 15 fisk ble klassifisert som ikke vurdert, da skjellposen manglet skjell.

Gaula og Skauga hadde i år størst prosentandel oppdrett med 1,0 prosent i det innsendte materialet, etterfulgt av Orkla med 0,6 prosent oppdrett.

Annonse

Ikke rømt oppdrettsfisk

I de resterende vassdragene, Nidelva, Stjørdalselva og Verdalselva ble det ikke klassifisert fisk til rømt oppdrettsfisk.

Det ble klassifisert totalt 0,5 prosent oppdrett i det analyserte materialet for hele sportsfiskesesongen 2018, alle seks elvene sett under ett.

Ikke den nasjonale overvåkningen

Resultatene i dette prosjektet gjelder for sportsfiskesesongen og skal ikke forveksles med den nasjonale overvåkningen av andel oppdrett i elvene, som baseres på hele sesongen frem mot gyting.

Resultatene fra dette prosjektet er likevel en del av grunnlaget til den totale vurderingen av disse elvene i det Nasjonaleovervåkningsprogrammet for rømt oppdrettslaks.

Det er skjellkontrollen ved Veterinærinstituttet som har gjort undersøkelsen. Den er en del av samarbeidsprosjektet som SalMar ASA og Elvene rundt Trondheimsfjorden (ERT) har hatt fra tidligere.

Neste artikkel

Ingen funn av MRSA hos svin i 2020