Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kvigene hans fikk panikk - bonden mener ulv herjer

Dansk melkeprodusent mener åtte av hans kviger flyktet som følge av angripende ulv. Han får støtte hos Naturstyrelsen.

Et formodentlig ulveangrep skal ha fått åtte kviger til å velte et elektrisk gjerde hos en bonde på Midtjylland. Bildet viser ulv i Norge. Ill.foto: Lars Gangås/SNO
Et formodentlig ulveangrep skal ha fått åtte kviger til å velte et elektrisk gjerde hos en bonde på Midtjylland. Bildet viser ulv i Norge. Ill.foto: Lars Gangås/SNO

Melkeprodusent Niels Holden Nielsen har 16 kviger hos gårdeier Knud Aarup i Skjern kommune på Midtjylland. Der er de på gras. Utpå kvelden 12. mai spredte åtte av disse kvigene seg i en radius på åtte kilometer. Dyra veltet et elektrisk gjerde i flukten. Nielsen uttaler at han aldri har sett dyra oppføre seg slik.

Både Nielsen og Aarup mener det var ulven som her var på ferde. De har kontaktet Naturstyrelsen i Vestjylland, som deler bøndenes oppfatning.

– Siden kvigene var blitt spredt for alle vinder, var han jeg snakket med nesten villig til å legge hodet på blokken på at det skyldtes ulv. Kveget går normalt sammen i flokk, men her gjaldt det kviger - og de er vanskeligere å stresse. De gamle kyrne er mer tålmodige - det påpekte i hvert all Naturstyrelsen, sier Aarup til landbrugsavisen.dk.

Annonse

Han fant igjen de åtte kvigene, på ulike steder, i god behold. Men allerede neste kveld var dyra vekk igjen, forteller Nielsen til avisen. Nå tør ikke bøndene lenger å ha dyra gående på gress, selv om dyrevelferden nå rammes, påpeker Nielsen.

Noe rovdyrsikkert gjerde ønsker han ikke å sette opp. Bonden viser til at "altfor mange" opplever ulveangrep på tross av disse gjerdene, og at det er bedre å ha dyra i fjøset.

Ingen ulvespor er funnet etter dyras flukt, men Naturstyrelsen på Midtjylland mener altså at det ikke kan være noe annet enn ulv.

Siden 1992 har ulven vært fredet i de fleste EU-land, ifølge EUs habitatdirektiv. I Danmark er de dessuten fredet etter jakt- og viltforvaltningsloven, opplyser landbrugsavisen.dk i en relatert artikkel. Det kreves derfor særlig tillatelse fra Miljøstyrelsen, ved behov for å skyte en ulv.

Neste artikkel

Vil ha skuddpremie på jerv