Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kraftig vekst i svine-eksport til Kina

Kina har lagt beslag på nærmere halvparten av EUs samlede eksport av svinekjøtt, viser nye tall.

Eksporten av svinekjøtt til Kina har eksplodert. Illustrasjonsfoto: Bjart Schieldrop
Eksporten av svinekjøtt til Kina har eksplodert. Illustrasjonsfoto: Bjart Schieldrop

Kina har blitt knallhardt rammet av afrikansk svinepest. I vår ble det kjent at gigantlandet hadde avlivet 20 prosent av alle avlsgriser. Det har ført til et kraftig hopp i verdensprisene på svinekjøttt. Forskere ved Veterinærinstituttet har betegnet dette som den mest alvorlige globale svinehelsehendelsen i nyere tid.

I en lengre periode etter sykdomsutbruddene, var det fortsatt begrenset hvor mye ekstra svinekjøtt som ble sendt til Kina. Men noe tyder nå på at lagrene av svinekjøtt i Kina er i ferd med å bli tømt, skriver landbrugsavisen.dk fredag.

Avisen viser til nye tall fra AMIS, som viser at Kina i årets seks første måneder har oppkjøpt store mengder av EUs svinekjøtt, og lagt beslag på 45 prosent av det svinekjøttet som ble eksportert ut av EU. Det er en fremgang fra 37 prosent i samme periode siste år.

Målt i mengde, har kineserne kjøpt opp 941 000 tonn i årets første seks måneder, mot 672 000 tonn i samme periode siste år. Det er en fremgang på 40 prosent.

Annonse

Samlet sett, er eksporten av svinekjøtt ut av EU steget med 15 prosent i årets første seks måneder.

I Danmark har svineprisene steget en rekke ganger. Det er fortsatt eksporten ut av Europa som skaper grunnlaget for en høyere notering.

– Kina er lokomotivet, og trekker for alvor andre vesentlige markeder med, skrev Danish Crown tidligere i år.

Neste artikkel

Forventer avgiftssjokk for danske bønder