Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Koronafaste sesongarbeidere får fornyet oppholdstillatelse

De nesten 300 sesongarbeiderne som har sittet fast i Norge siden i fjor, kan få fornyet oppholdstillatelse for sesongen 2021, opplyser regjeringen.

Nesten 300 sesongarbeiderne kan få fornyet oppholdstillatelse for sesongen 2021. Arkivfoto: Bondebladet
Nesten 300 sesongarbeiderne kan få fornyet oppholdstillatelse for sesongen 2021. Arkivfoto: Bondebladet

Koronapandemien har gjort at mange land har innført strenge innreiserestriksjoner. Sammen med tilnærmet full stans i flytrafikken har dette ført til at sesongarbeiderne ikke kommer seg hjem. I Norge har dette i hovedsak dreid seg om sesongarbeidere fra Vietnam.

Det har vært viktig å få på plass en ordning som gir forutsigbarhet for både arbeidstaker og arbeidsgiver, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF).

– Næringen har vært opptatt av å få denne avklaringen slik at sesongarbeidere som sitter fast i Norge, kan få muligheter til å jobbe og tjene penger mens de er i landet, sier Bollestad videre.

Krav om seksmåneders opphold

Direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen, sier avklaringen er godt nytt for enkeltpersoner som står i en vanskelig situasjon, og for produsenter som trenger deres kompetanse.

− Avklaringen er et steg på veien mot forutsigbarhet for grøntnæringen, og dermed tilgangen til norskproduserte varer i kommende sesong.

For sesongarbeidere fra land utenfor EU/EØS er det krav om seksmåneders opphold utenfor Norge før de kan få ny sesongtillatelse. Det er denne regelen sesongarbeiderne som har vært i Norge siden 2020, nå har fått unntak fra.

Unntaket gjelder kun for sesongarbeidere som sitter fast i Norge på grunn av innreiserestriksjoner i hjemlandet, som følge av covid-19.

Flere land

En viktig forutsetning for å få behandlet søknad om sesongtillatelse, er muligheten for å returnere til hjemlandet etter at oppholdstillatelsen går ut.

Annonse

Koronapandemien har ført til at det er flere land det er vanskelig å reise tilbake til.

– Vi må unngå at vi får samme problemer framover, med sesongarbeidere som ufrivillig blir sittende fast i Norge og ikke får reist hjem når de ønsker det. Slik det er nå, vil vi derfor ikke behandle søknader fra sesongarbeidere som kommer fra land det er vanskelig å returnere til, sier statsråden.

Bondelaget: Gode nyheter

- Dette er svært gledelige nyheter. Dette er noe vi absolutt har jobbet med for å få til, sier lederen i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes.

Han legger ikke skjul på at dette gjør det lettere å møte kommende sesong på en bedre måte.

- Dette er et viktig bidrag til å dekke et stort behov for arbeidskraft framover, så beslutningen fra regjeringen er absolutt på sin plass, fortsetter Bartnes.

- Dessuten er jo også dette gode nyheter for sesongarbeiderne som har levd i en svært vanskelig situasjon over lang tid, avslutter han.

(©NTB)

Neste artikkel

Åpner opp for dagpendlere