Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Konkursrekord i Danmark

Aldri før er det registrert flere konkurser i Danmark enn i første halvår 2019. Landbruk og fiskeri er blant sektorene med høyeste økning.

Dansk økonomi er totalt sett på vei oppover, men allikevel meldes det om rekordmange konkurser. – ikke minst innen landbruk. Foto: Henrik Sørensen/Colourbox
Dansk økonomi er totalt sett på vei oppover, men allikevel meldes det om rekordmange konkurser. – ikke minst innen landbruk. Foto: Henrik Sørensen/Colourbox

I løpet av det siste halvåret er det registrert 4 524 konkurser i danske virksomheter totalt. Det er 1 184 flere enn samme periode i fjor, tilsvarende en vekst på 35,4 prosent. Aldri før har det vært flere konkurser enn i første halvår 2019. Tallene er frembragt av data- og analysevirksomheten Experian.

Undervisning, landbruk og fiske «topper»

Undervisningsbransjen er den bransjen med størst relativ stigning i antall konkurser det siste året. Men jord- og skogbruk og fiskeri følger hakk i hæl.

– Undervisningssektoren har de siste 12 månedene hatt 71 prosent flere konkurser enn i samme periode 12 måneder tidligere. Innenfor landbruk og fiskeri er stigningen på 38,4 prosent, forteller Experians nordiske salgssjef Bo Rasmussen til landbrugsavisen.dk

Må registrere reelle eiere

Annonse

Dansk Erhverv peker på at konkursrekorden skyldes ny «lovgivningsteknikk». Det handler om at det nå stilles krav til registrering av reelle eiere.

– Erhvervsstyrelsen oversendte i november siste år cirka 7 500 selskaper til skifteretten med henblikk på tvangsoppløsning, fordi selskapene ikke fulgte lovgivningen om å ha registrert deres reelle eiere. Dette har gitt ekstraordinært mange konkurser i mars og april i år, uttaler økonom Kristian Skriver i Dansk Erhverv.

Den kraftige veksten i antall konkurser, både i landbruket og totalt, skjer til tross for oppgang i dansk økonomi. Ifølge fondsfinans.no, var BNP-veksten i 2018 trolig 1,4 prosent, og den ventes å stige til 2,0 prosent i 2019. Økte investeringer har gitt et solid bidrag til BNP-veksten. Det danske arbeidsmarkedet er i bedring, med fallende arbeidsledighet og tiltagende lønnsvekst.

Tall fra SSB viser få rene landbrukskonkurser i Norge. Mens det i første kvartal 2018 var registrert 9 foretakskonkurser og 7 konkurser i enkeltpersonforetak (inkl. personlige konkurser) innen jordbruk, skogbruk og fiske, var det i årets første kvartal 3 foretakskonkurser og 3 konkurser i enkeltpersonforetak.

Neste artikkel

– Må betale bonden for mer enn mat