Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kom enorme snømengder i vinter

I vinter kom det 700 milliarder tonn mer snø enn normalt, skriver National Snow and Ice Data Center (NSIDC).

NSIDC, som utfører analyser med blant annet støtte fra NASA, estimerer at det kom hele 700 milliarder tonn mer snø enn normalt denne vinteren. (Foto: Even Kristian Mangerud)

NSIDC, som utfører analyser med blant annet støtte fra NASA, har de sett på hele den nordlige halvkule. De skriver at det jevnt over kom mye snø denne sesongen, men at snømengden nådde «eksepsjonelle nivåer» fra februar.

– Selv om den totale mengden snø har begynt å minke, er det fremdeles langt over gjennomsnittet, skriver organisasjonen.

Flere kulderekorder i mars

I Norge kom det mye nedbør i februar, særlig i Sør-Norge. Østlandet fikk også store snømengder.

Annonse

– Grunnen til det er at lavtrykkene beveget seg slik at de ga mye nedbør her, og i tillegg var det kaldt nok til at den nedbøren kom som snø, sier forsker Reidun G. Skaland hos Meteorologisk institutt til nrk.no.

Vinteren, desember til februar, var egentlig litt mildere enn normalen de fleste steder, forteller hun. Kulda kom i slutten av februar og varte så lenge at det ble satt flere kulderekorder i begynnelsen av mars.

Mer snø i høylandet

At det blir varmere fører generelt til mer nedbør i våre områder, og når det er kaldt nok til det, så vil denne nedbøren falle som snø.

– Vi har registrert at det de siste årene har blitt mer snø i høyfjellet og indre strøk, og mindre i lavlandet og langs kysten. Dersom den globale oppvarminga fortsetter som i dag, er dette beregnet å fortsette noen tiår til, før det vil bli mindre snø overalt, sier Skaland til yr.no.

Neste artikkel

24 nye nedbørsrekordar på Vestlandet