Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

– Kan revolusjonere grønnsaksproduksjonen

Dampmaskinen var selve drivkraften bak den industrielle revolusjon. Nå drømmer vestfoldbaserte Soil Steam International om at også deres nye jord-dampmaskin skal forandre verden.

Heit: Soil Steam International damper jord opp til 80 grader 30 centimeter ned i bakken. Det sier de gir mer, sunnere og mer holdbar mat med mindre sprøytemidler. (Foto: Soil Steam International)
Heit: Soil Steam International damper jord opp til 80 grader 30 centimeter ned i bakken. Det sier de gir mer, sunnere og mer holdbar mat med mindre sprøytemidler. (Foto: Soil Steam International)

Hadde det ikke vært fint om vi kunne redusere bruken av plantevernmidler, og i stedet bruke... damp?

Og om grønnsakene samtidig kunne fått lenger holdbarhet? Og avlingene ble større?

Soil Steam International har laget en maskin som skal sørge for nettopp dette, og som etter planen skal selges kommersielt fra og med i år.

– Denne maskinen skal forandre verden, står det ubeskjedent på hjemmesiden deres.

Men også Norsk Landbrukssamvirke har stor tro på maskinen.

– Soil Steam International har et produkt som kan revolusjonere produksjonen av grønnsaker, frukt og bær, sier Ola Hedstein, administrerende direktør i Norsk Landbrukssamvirke.

– Nytt norsk maskineventyr

Det mente også jurymedlem Petter Stordalen da selskapet vant Local Eat Award i juni i fjor.

– Produktet deres kan revolusjonere jordbruk verden over og fylle et vakuum i markedet, sa Stordalen da.

På konferansen Mat og landbruk i januar vant selskapet Innovasjonsprisen 2018, som deles ut av Norsk Landbrukssamvirke, og 100 000 kroner.

«En Vestfold-basert teknologibedrift gir grunn til å tro på at et nytt norsk maskineventyr kan være i emning», skrev Norsk Landbrukssamvirke i pressemeldingen.

Eventyret begynte for over 20 år siden.

Grønnsaksprodusentene hadde problemer med sopp, ugras og nematoder, da som nå. Da begynte tre bønder å gjøre sine egne forsøk. I Holland hadde man dampet jord i drivhus i over 50 år. Men ingen hadde klart å dampe på friland. Kunne de få det til?

Måtte komme i mål

Hans Kristian Westrum er sønnen til Kjell Westrum, en av de opprinnelige bøndene.

– I hele min voksne levealder har faren min drevet med dette, i tusenvis av timer. Jeg tror de bygde 3-4 prototyper. De greide for så vidt å dampe jord, men de hadde noen problemer igjen, forteller han.

Så ble faren sjuk. For tre år siden døde han.

– Da stoppet prosjektet opp. Lufta gikk ut av de to som var igjen, sier Westrum.

De siste ti årene hadde han selv hjulpet til, blant annet innenfor økonomi.

– Etter at prosjektet stoppet, tenkte jeg: De er verdens beste på et viktig felt. Jeg kommer aldri til å få ro om jeg ikke prøver å komme i mål.

– Jeg ringte de to gamle kollegene til faren min. De ga meg frie tøyler. De ville være med som rådgivere og eiere, men ikke lenger være med på hardkjøret. Det var greit, sier Westrum.

Tester maskinen

Han begynte å samle et lag av dyktige folk med ulik kompetanse.

– Fra januar til mai i fjor tror jeg folk la ned nesten 10 000 arbeidstimer utenom jobben sin. De nærmest bodde i verkstedet, bygde, testet, det var en helt fantastisk glød og iver. Plutselig begynte forskere og eksperter fra Tyskland, Holland og USA å ringe. De sa at problemet må løses, og de hadde hørt at vi var de fremste i verden på dette, forteller Westrum.

Soil Steam International testet maskinen de hadde bygd, hos Tor Fuglestein i Kvelde, mannen bak knaskerøttene.

Annonse

Deretter testet de den hos en av Tysklands største jordbærprodusenter.

– Der så vi de problemene faren min så for 20 år siden. Det var et fantastisk landbruksområde. Men jorda var dyrka så hardt og ensidig at den var helt død. Det var helt katastrofe. «Bevis for meg at dere klarer å gjøre jorda frisk, så kjøper jeg maskina», sa bonden.

Men de dampet jorda så seint i sesongen, at de ikke vil se resultatene før i år, forteller Westrum.

– Men vi har dokumentert at sopp, nematoder og ugras er borte i området som er dampet, sier han.

Marken rømmer nedover

Men hva med de gode tingene i jorda? Som meitemarken?

– Maskinen går 0,3 kilometer i timen, veier mange tonn, og rister. Nibio har konkludert med at marken rømmer ned i dypere jordlag når maskinen kommer. De finner ikke død mark, sier Westrum.

– Ellers finnes det ikke så mye positivt i jorda. Der er noen godartede nematoder. Nibio har funnet ut at de tåler litt mer enn de ondarta. Når vi dreper litt flere av de ondarta enn av de godarta, får de godarta overtak, og sprer seg raskere i feltet. Vi har ikke sett negative konsekvenser, der vi har drept noe vi ikke skulle drept. Men vil man gardere seg, kan man ta prøver av jorda, ta ut godarta nematoder, formere dem i laboratoriet og tilbakeføre dem, sier Westrum.

– Damping er ikke noe man skal gjøre hvert år, legger han til.

– Det er som å male huset. Effekten blir litt dårligere år for år, men man venter noen år før man gjør det igjen. Damping er en tøff behandling. Vi varmer opp jorda til cirka 80 grader. Man bør kjøre så sjelden som mulig, for det er energikrevende. Vi sier at dersom man damper mellom hvert tredje og femte år, blir vekstskifte unødvendig, og du trenger ikke sprøyte noe særlig, sier Westrum.

Energikrevende

Energiforbruket var også den negative tingen juryen til Innovasjonsprisen merket seg. Maskinen bruker for mye diesel. Juryen utfordret selskapet til å forbedre seg på dette området.

Daglig leder Kåre-Jan Johansen forsikret fra scenen om at de er underveis.

– Vi jobber med ny og mer miljøvennlig teknologi. Pellets- og biomassebrennerversjon er på gang. Vi har begynt utviklingen, og ting går veldig fort, sa han.

Maskinen Soil Steam International vil lansere i år, går på propan.

– Men det jobbes parallelt. Det står prototyper av dampgeneratoren som går på pellets på verkstedet vårt nå. Vi skal ha den ferdig innen utgangen av 2019. Kanskje kan vi levere den allerede i år, men vi kan ikke love det, sier Westrum.

3–12 000 kroner per mål

Å kjøpe en maskin vil koste tre millioner kroner.

– I Tyskland og USA kan bøndene kjøpe hver sin maskin. I Norge må entreprenører kjøre. Vi etablerer et entreprenørfirma i år, og inviterer interesserte bønder inn som eiere, sier Westrum.

Når jorda dampes skal temperaturen i jorda økes mye, og jo kaldere og fuktigere jorda er, og jo dypere man vil dampe, jo mer energi kreves. Westrum anslår at det vil koste 3–12 000 kroner per mål å få jorda si dampet, alt etter forholdene.

Han mener likevel det vil lønne seg for bonden. Kostnaden fordeles på flere år.

– Vi har testet på gulrot, purre og kinakål, og beregnet 18–40 prosent større avling. Da er annenhver stripe dampet og ikke dampet, for å kunne måle forskjellen, sier han.

– Lagringstiden blir også lenger. Grunnen er at en gulrot som står i jorda, utsettes for sopp. Soppens funksjon er å bryte ned. Når gulrota legges på kjølelager, begynner nedbrytingen. Derfor kan alt av lagringsgrønnsaker lagres lenger når jorda er dampa. Testing viser at gulrøtter kan lagres fire måneder lenger. Det har enorm betydning, sier Westrum.

Internasjonal oppmerksomhet

Westrum håper å kunne løse mange problemer med dyprensingen:

– Vi får mer mat, sunnere mat, den holder seg lenger, og vi bruker mindre sprøytemidler, sier han.

Han regner med å få konkurrenter etter hvert, men enn så lenge er det ingen andre som damper jorda så dypt som Soil Steam International, 30 centimeter. Derfor opplever selskapet stor oppmerksomhet.

– Da vi skulle demonstrere maskinen i Tyskland for tyskeren og et par hollendere, kom det folk fra Afrika, Malaysia, USA, Canada og Australia for å se på, forteller Hans Kristian Westrum.

Neste artikkel

SoilMate vil øke presisjonen på traktorredskaper