Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Juleulv skaper harme

Folk føler seg krenket av ulven som på siden av Tines melkekartonger hyler mot månen.

Tines julemelkekartonger har satt sinnene i kok. På helmelken hyler en ulv mot månen, og dét har ikke gått upåaktet hen.

«Tine støtter opp om leverandørene sine, ser jeg? Har det rablet fullstendig?» og «Respektløst overfor de bøndene som sliter med disse dyra» er noen av kommentarene på Tines Facebook-sider.

En annen bruker har besluttet å boikotte Tines produkter:

«At de velger å trykke både ulv og ørn må jo være tidenes hån mot egne leverandører (…) At de velger dette trykket, gir et signal som gjør at jeg har kjøpt mitt siste Tine-produkt», skriver en person på Facebook.

Tine: – Budskapet er ikke politisk

– Vi forstår frustrasjonen hvis man tolker illustrasjonen av ulven som et argument og politisk budskap i rovdyrdebatten, men det er det altså ikke. Dette er en julefortelling om norske fjøsnisser som forbereder seg til julefeiring. Ulven er ett av mange historieelementer i en av fire historier på melkekartongene.  At ulven fremkommer med andre norske villdyr som for eksempel ørn og rev er en altså en illustrasjon av hva norske fjøsnisser må forholde seg til i en eventyrverden, skriver Tines kommunikasjonssjef Sindre Ånonsen i en epost til Bondebladet.

Han påpeker at i den virkelige verden er det geit og ku som er Tines fremste sjefer, all den tid det ikke blir noe ost, yoghurt og melk uten disse.

Annonse

– Lar folk seg for lett krenke i dag?

– Det tror jeg ikke vi skal mene for mye om. Vi må respektere at enkelte har et sterkt engasjement i rovdyrdebatten, men fra vår side er altså ikke disse illustrasjonen et partsinnlegg eller en politisk ytring., sier Ånonsen.

Ulven blir værende på kartongen

Å fjerne den hylende ulven fra melkekartongene er uaktuelt.

– At jula 2017 eventuelt skal bli husket som jula da Tine trakk tilbake melkekartonger på grunn av et fjøsnisse-eventyr, satser vi ikke på. Kartongene er trykket, og dette blir en del av vårt juledesign som vil være på melka frem til årsskiftet. Eventuell trekking og kostnader med dette, vil også gå ut over lønnsomhet og etterbetaling til Tine-eierne, sier han.

Kritikernes tolkning er imidlertid noe Tine kommer til å ta med seg til neste jul, bedyrer komunikasjonssjefen.

– Vi viser hva fjøsnissen må forholde seg til i sin hverdag, men muligens slipper han å treffe på ulv til jula neste år.

Melkebonde Silje Åsnes Skarstein er i Olden i Stryn i Sogn og Fjordane mener at folk må slutte å ta ting i verste mening. Hun er selv leverandør til Tine, og har en årlig melkekvote på 360.000 liter.

– Nordmenn er blitt så lettkrenka at jeg blir helt imponert. I dagens samfunn er det helt umulig å ytre noe uten at noen tar det opp i verste mening. Folk blir fornærmet, sinte og provoserte av den minste ting. Dette har ingen verdens ting med å være respektløse overfor sauebønder, det har med norsk tradisjon og historie å gjøre, sier Silje Åsnes Skarstein til Norsk Landbruk.

Neste artikkel

Halvparten av melka fra robotfjøs