Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Jordbruksoppgjøret: – Mange viktige deler som gjenstår

Forhandlingene fortsetter i jordbruksoppgjøret. – Det er fremdeles mange viktige deler for jordbruket som gjenstår, sier kommunikasjonssjef Lise Boeck Jakobsen i Bondelaget.

Bondelagsleder Lars Petter Bartnes og Småbrukarleder Merete Furuberg mottar tilbudet fra statens forhandlingsleder Leif Forsell. Foto: Linda Sunde

Gradestokken i Oslo viser over 25 plussgrader. Om det er like varmt i forhandlingsrommet som ute, vites ikke. Det vi vet er at forhandlingene mellom staten og organisasjonenen pågår for fullt, og det er ikke sagt noe om en siesta i ettermiddag.

– Vi har som mål å bli ferdige onsdag, men det er fremdeles mange viktige deler for jordbruket som gjenstår. Derfor kan vi ikke si mer om forhandlingene nå, sier Lise Boeck Jakobsen.

Sa ja den 7. mai

Bondelaget og Småbrukarlaget sa ja til å gå i forhandlinger den 7. mai. Dette er femte gang landbruket og Erna Solbergs mindretallsregjering skal forhandle om en jordbruksavtale.

Tilbudet fra staten legger opp til at inntektene i jordbruket blir hengende etter, og det viser liten vilje til å løse ut potensialet for verdiskaping i landbruket, mener Bondelaget.

Annonse

– I dette jordbruksoppgjøret må vi styrke mangfoldet og bærekrafta i norsk landbruk. Det skaper verdier for fellesskapet i hele Norge. Der vi prioriterer mangfoldet av norske bruk, vil regjeringa sentralisere. Det er stor avstand mellom våre og statens løsninger, sa bondelagsleder Lars Petter Bartnes tidligere.

– Helt urealistisk

Staten legger til grunn at hele overproduksjonen på sau/lam, svinekjøtt og egg, teoretisk beregnet til et inntektstap for jordbruket på 348 millioner kroner, vil være borte i løpet av 2018.

Staten mener den endrede markedssituasjonen dermed vil kunne gi grunnlag for økte inntekter til jordbruket i denne størrelsesorden.

– En slik forutsetning er helt urealistisk. Realistisk sett vil den faktiske inntektsveksten for jordbruket ikke bli større enn 6 000 kroner pr. årsverk, sa leder Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag om tilbudet fra staten.

Neste artikkel

Per Skorge går fra Bondelaget til Skogeierforbundet