Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Humla trenger hjelp

Tørken gir færre blomster, og dermed mindre mat for humla. Kjennere oppfordrer folk til å holde uorden i hagen.

Det er ikke bare bøndene som sliter tungt for tiden. Ekstremtørken gir færre blomster, og dermed blir det mindre mat for humla. Her er et eksemplar av arten i full sving på en rødkløver. Foto: Lars Tørres Havstad
Det er ikke bare bøndene som sliter tungt for tiden. Ekstremtørken gir færre blomster, og dermed blir det mindre mat for humla. Her er et eksemplar av arten i full sving på en rødkløver. Foto: Lars Tørres Havstad

Ifølge Miljødirektoratet kommer opptil 30 prosent av maten vår fra planter som er pollinert av humler og bier. Nå som det er ekstremtørke, sliter disse insektene.

– For humla, er det tørken som er den største utfordringen. Når det er så tørt som det er nå, produserer også blomstene mindre pollen, og da blir det mindre mat for humlene, sier seniorforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning til NRK Hedmark og Oppland.

– Dropp å klippe gresset

Humle-entusiast Line Lundstein oppfordrer folk til å droppe gressklipping, av hensyn til humla. Villnis i hagen er god mat for humlene, påpeker Lundstein, som også er med på å arrangere såkalte humlevandringer for å øke interessen for det summende insektet.

Norsk institutt for naturforskning melder om svært få insekter generelt i sommervarmen.

Fra tid til annen diskuteres det heftig hvordan det egentlig står til med bienes livsvilkår generelt. En undersøkelse fra 2015 viste at hele 40 prosent av amerikanske bier hadde forsvunnet på ett år. Det er en mulighet for at dette også kan ramme ville kolonier, skrev forskning.no tidligere i år.

Annonse

"Biene som ikke forsvant"

Men historien om massiv biedød er direkte feil, mener journalist Øystein Heggdal i fagbladet Norsk Landbuk. I sin kronikk "Biene som ikke forsvant" i 2016, pekte han på at antallet bier faktisk er høyere enn på 20 år.

– Ikke bare er tapene fra 2006–07 erstattet og vel så det; vi har ikke hatt så mange tambier på over 20 år. Verken i USA eller Canada. Også i Europa, på tross av reduserte raps-avlinger, er antallet bier gått opp. I Australia, som har et stort forbruk av neonicotinoider til frøbeising, har de ikke hatt tilfeller av CCD (Colony Collapse Disorder) – og biebestanden er så bra som den noensinne har vært, skrev Heggdal.

Tørke i minst ti dager til

Uansett: Sommerens ekstremtørke her hjemme, med tilhørende fôrkrise for bønder over store deler av landet, vedvarer. Metereologer viser til at dette er den verste tørken på 70 år. Og verre skal det bli:

– Vi trenger frontnedbør som legger seg over tørkeområdene og gir sakte og jevn nedbør over lenger tid. Men det har vi ikke i sikte i Norge de neste ti dagene, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid til Yr.no onsdag denne uka.

Neste artikkel

Solcelleparker øker humlebestand viser studie