Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Hedrer bøndene med best melk

Har du levert elitemelk i minst 25 år? Da kan du få «mjølkespannet», som Tine nå deler ut.

Produsenter som sammenhengende i minst 25 år har levert feilfri melk, kan nå smykke seg med hedersbetegnelsen «mjølkespannet». Foto: Bondebladet

Tine har nå innført en ny hedersbetegnelse kalt «mjølkespannet». Den går til produsenter som sammenhengende i minst 25 år har levert elitemelk. Dette er melk uten en eneste feil.

Utdelingen av mjølkespannet skjer 23. april på Lillestrøm, i forkant av Tines årsmøte, melder Tine i en pressemelding.

Valdres topper

Tines oversikt viser at det er melkeprodusent Randi Kvålshaugen fra Valdres som i dag topper lista. Hun har nemlig levert melk av topp kvalitet i 34 år – uten én eneste glipp.

I alt er det 51 produsenter som har levert elitemelk i sammenhengende 25 år eller mer.

Annonse

Også Hvam videregående skole i Akershus trekkes fram som et eksempel til etterfølgelse. Skolen har hatt feilfri melk i 27 år. Av naturlige grunner er det stor utskifting av røktere fra år til år, etter som elevene deltar aktivt i fjøsstellet.

Oversikten viser at hele 96,3 prosent av kumelkvolumet oppnådde elitemelk-status i 2017. Det er 1,5 prosentpoeng høyere enn i 2016. 

For geitemelk utgjorde elitemelken 88,9 prosent, som er 1,4 prosentpoeng høyere enn i 2016.

Best i vest og nord

På distriktsbasis var det Sogn og Fjordane som leverte den beste ku- og geitemelken. Hattfjelldal produsentlag i Nordland, med sine 21 melkeprodusenter, har den beste melkekvaliteten i landet. Hele 99.92 prosent av melken som ble produsert i Hattfjelldal i 2017 var elitemelk.

Neste artikkel

Ingen konkurssmell etter tørken