Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

– Gress kan bli menneskemat

Gress kan bidra til å mette planetens voksende befolkning, mener dansk forsker.

Kommer vi itl å spise gress i framtida? Det tror dansk forskningsmiljø. Foto: Stian Eide

Danske forskere eksperimenterer nå med å lage mat av gress.

– Hvis utviklingen av gressproteiner kommer opp i stor skala, kan det bidra til å mette planetens voksende befolkning, sier forsker Daniel Nørgaard ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

I to år har han forsket på mat laget med gressproteiner.

Til tross for at gress er et svært næringsrikt råstoff som inneholder proteiner, mineraler og gunstige Omega-3 fettsyrer, kan ikke vi mennesker fordøyde gress i sin naturlige form. Men ved hjelp av en bioraffineringsprossess er det mulig å hente ut næringsstoffer fra gress slik at også vi mennesker kan nyte godt av de gode næringsstoffene, skriver Norsk Landbrukssamvirke.

Annonse

Næringsstoffene må presses ut

– Man vasker gresset og kjører det gjennom en juicer. Gresset blir mekanisk knust og laget om til en fast fibermasse og en irrgrønn høyproteinholdig væske, forklarer Nørgaard om prosessen.

Den proteinholdige væsken skal brukes som tilsetningsstoff i menneskemat, mens fibermassen kan brukes som dyrefôr til drøvtyggere.

Forskeren vedgår imidlertid at det må jobbes «ganske mye» for å skjule smaken av gress for mennesker. Forskeren mener man må tilsette minst 10 prosent gressprotein før man skal ha noe effekt av næringsinnholdet i gresset. I dag kan forskerne tilsette mellom 2 og 6 prosent gressprotein før det begynner å spille inn på både smak og farge.

Neste artikkel

Forventet nedgang i matprisene