Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Gode erfaringer med frittgående

Østfolds første eggprodusent med frittgående høner, er svært godt fornøyd med omstillingen.

Norgesgruppen har tidligere vedtatt å fase ut alle egg fra ikke-frittgående høner innen utgangen av 2019. Rema 1000 har siden 2012 kun solgt egg fra frittgående høner. I disse dager jobber en rekke fjørfebønder med å omstille sin drift fra høner i miljøinnredning til frittgående aviar.

Knut Espen Hystad er den første eggprodusenten i Østfold som har gjennomført omstilling. Overfor Norturas nettsider, legger han ikke skjul på at det har vært mye jobb og at omstillingsperioden har vært hektisk. Men erfaringene hans med det nye systemet er svært gode.

Glad i nye utfordringer

– Det er veldig interessant og spennende med ny produksjon og nye utfordringer. Det er en positiv opplevelse å komme inn i hønsehuset og betrakte unghønene som springer og flyr rundt i systemet, og som kroer seg i strøet. Så blir det spennende å følge med når hønene begynner å legge egg om ikke veldig lenge, sier Hystad til Nortura.

Annonse

Han er glad for at hønene nå endelig er på plass. Bonden har selv lagt ned 350 arbeidstimer, og i tillegg har venner og familie bidratt med rundt 200 timer. Å få satt opp et velfungerende aviarsystem, tok syv uker.

Enklere med god planlegging

Han understreker betydningen av god planlegging i slike omstillingsprosesser. Selv satte han seg ned sammen med Felleskjøpet og jobbet fram en tidsplan med oversikt over når de ulike aktørene skulle gjennomføre arbeidet sitt.

– En god plan gjør at man enklere kan senke skuldrene i en nokså travel periode, forteller Hystad til Norturas nettsider.

Han er fornøyd med oppfølgingen fra samtlige aktører.

Neste artikkel

Kalver slås, sparkes og hoppes på