Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Gartnerhallen fornøyd med dom for underslag

En bonde og en tidligere regnskapssjef i Gartnerhallen er dømt til flere års fengsel for underslag av 49 millioner kroner. Gartnerhallen er fornøyd med dommen.

– Vi er først og fremst glade for at saken er avsluttet i tingretten, sier administrerende direktør Elisabeth Morthen i Gartnerhallen i kjølvannet av dommen. Foto: Lars Olav Haug

Mens Oslo tingrett har dømt bonden til fengsel i fem år og ti måneder, er den tidligere regnskapssjefen dømt til fengsel i fire år. Begge er dessuten dømt til å betale Gartnerhallen 48,2 millioner kroner i erstatning for økonomisk tap.

Bonden må i tillegg betale nesten 3,5 millioner kroner i individuell erstatning, mens den tidligere regnskapssjefen må ut med snaut 900 000 kroner, skriver Dagens Næringsliv (DN).

Fornøyd med dommen

– Vi er først og fremst glade for at saken er avsluttet i tingretten. Vi er også tilfredse med at dommene er i tråd med aktors påstand, sier administrerende direktør Elisabeth Morthen i Gartnerhallen til Nationen fredag.

Den tidligere regnskapssjefen har innrømmet å urettmessig ha utbetalt om lag 49 millioner kroner fra frukt- og grøntselskapet, og har erkjent straffskyld for grovt underslag.

Det aller meste av pengene ble utbetalt til den meddømte bonden, mens regnskapssjefen selv beholdt 3,3 millioner kroner. Bonden erkjente ikke straffskyld for heleri, og mente utbetalingene var lån. Han erkjente imidlertid straffskyld for en mindre tiltalepost om forsikringsbedrageri på 925 000 kroner.

Annonse

Bonden avviste at han hadde utsatt den tidligere regnskapssjefen for utilbørlig press, skriver NTB.

– Utvilsomt grovt

Om den tidligere regnskapssjefen skriver tingrettsdommer Kari Lunde i dommen:

– Underslaget er utvilsomt grovt, både fordi verdien av det underslåtte, 49 millioner kroner, er betydelig, og fordi underslaget er forøvet ved brudd på den særlige tillit som fulgte med hans stilling som regnskapssjef.

Tingrettsdommeren har noenlunde samme formuleringer om bonden, og viser særlig til at han visste at verdien av det han medvirket til å underslå var betydelig. Retten legger dessuten vekt på at underslaget har pågått over lang tid.

Dommen er ennå ikke rettskraftig. Bondens forsvarsadvokat, Rasmus Dannevig Woxholt, forteller til Nationen at hans klient ønsker å bruke betenkningstiden på 14 dager på å vurdere om han vil anke eller ei. Han forteller at bonden er skuffet over ikke å ha blitt hørt.

Neste artikkel

20 år på den grønne gren for Gartnerhallen