Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Forventer nye skogbranner

Torsdag oppstod minst 118 skogbranner på Sør- og Østlandet. Brannvesenet venter flere.

Den siste tida har det florert med skogbranner i Sør-Norge. Og skogbrannfaren kan ennå vedvare i mange dager, ja, kanskje flere uker, melder DSB. Foto: Colourbox
Den siste tida har det florert med skogbranner i Sør-Norge. Og skogbrannfaren kan ennå vedvare i mange dager, ja, kanskje flere uker, melder DSB. Foto: Colourbox

Vedvarende høye temperaturer og tilnærmet null nedbør har skapt ekstrem skogbrannfare i Sør-Norge. Bare i Telemark måtte brannvesenet torsdag rykke ut på over 50 branner. Fordelt på Telemark. Agder-fylkene, Vestfold, Østfold, Buskerud, Akershus, Hedmark og Oppland var det over 100 større eller mindre branner torsdag denne uka. Det melder NRK. Ifølge Aftenposten, var det minst 118 skogbranner.

Brannvesenet forventer heller ikke at brannfaren skal avta de nærmeste dagene.

– Kan vare i flere uker

Pressevakt Anders Fevik i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anslår at den ekstreme skogbrannfaren vil vedvare i mange dager, kanskje flere uker.

– Den skyldes i hovedsak at det er ekstremt tørt. Da er vi ekstra sårbare når det kommer lyn og tordenvær, som det har vært flere steder i Sør-Norge i dag, sier Fevik til NRK Telemark.

Annonse

Riktignok var de fleste brannene under kontroll og i etterslukkingsfasen torsdag kveld, men planen var likevel å sette inn mer mannskap på fem branner fredag morgen. Og bruk av helikopter blir vurdert foreløpende.

Skogbrannhelikopter er allerede tatt i bruk i høy grad. I en normalsituasjon er det ett skogbrannhelikopter i beredskap, men nå er det 16, opplyser Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Slitne brannmannskaper

Situasjonen er altså særlig ekstrem i Telemark. Situasjonen setter sitt tydelige b\preg på brannmannskapene i fylket.

– Det er klart, folk blir jo slitne. Men vi er heldige med at det er kaldt om nettene i Norge, slik at vi kan roe ned litt. Vi har også en egen skogbranntropp med rundt 100 sivile, som har bistått blant annet med vakthold og etterslukking, forteller operatør Arne Momrak ved 110-sentralen i Telemark til NRK.

Neste artikkel

FN slår alarm om en kraftig forverring av sultkatastrofen