Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Feirer ti år med frølagring på Svalbard

Svalbard Globale frøhvelv fyller ti år. Søndag samles depositører fra hele verden i Longyerbyen, når en ny frøleveranse bæres inn.

I Svalbard Globale frøhvelv i Longyerbyen ligger i dag over 5 000 plantearter av viktige matplanter, som for eksempel bønner, korn, poteter og ris. Frøhvelvet har kapasitet til 4,5 millioner ulike frøtyper. Foto: Anders Sandbu

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale inviterer i samarbeid med Crop Trust og NordGen til en markering av ti-års jubileet for Svalbard Globale frøhvelv. Samlingen finner sted i Longyerbyen fra 25. til 27. februar.

Ny frøleveranse til Svalbard

Tiårsmarkeringen sammenfaller med toppmøtet «Seed Vault Summit». Depositører og partnere fra hele verden skal delta på møtet. Da vil det også bli båret inn en ny frøleveranse fra 20 internasjonale genbanker. Fra Norge, deltar Kristin Børresen fra Graminor.

Frøene som er lagret i Svalbard Globale frøhvelv er pakket i kasser som hver rommer maksimalt 400 frøtyper. Kassene er forseglet av den genbanken som sender frøet.

Annonse

Hver eneste frøprøve har potensial for å være til stor nytte for bønder, forskere og foredlere, når de skal produsere mat til en økende befolkning.

I 2015 ble en tredjedel av Syrias frøbank – eller backup-lager – på Svalbard sendt tilbake til Syrias nærområder.

– Her blir alle verdens konflikter bokstavelig talt kjølt ned, sa daglig leder for frøsamlingen på Svalbard, Åsmund Asdal til Bondebladet den gang.

Oppbevarer frø fra hele kloden

Frøhvelvet på Svalbard ble åpnet i februar 2008 av tidligere statsminister Jens Stoltenberg og Dr. Wangari Maathai, som mottok Nobels fredspris i 2004. Hensikten med Frøhvelvet er å tilby et sikkerhetslager av duplikater av frø som ligger lagret i nasjonale, regionale og internasjonale genbanker over hele verden.

Neste artikkel

Nytt FN-program for videre korona-håndtering