Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

FAO: Matproduksjonen må endres

– Vi kan ikke fortsette å produsere mat slik vi hittil har gjort, mener toppsjefen i FNs organisasjon for mat og landbruk (FAO).

FAOs toppsjef Graziano da Silva understreker behovet for en helt ny tenkning rundt hvordan produsere mat, globalt sett. Her er da Silva under et møte med tidligere landbruks- og matminister Bård Hoksrud i desember 2018. Temaet var matsikkerhetssituasjonen i verden, klimautfordringene og kampen mot antibiotikaresistens.  Foto: Anders Sandbu
FAOs toppsjef Graziano da Silva understreker behovet for en helt ny tenkning rundt hvordan produsere mat, globalt sett. Her er da Silva under et møte med tidligere landbruks- og matminister Bård Hoksrud i desember 2018. Temaet var matsikkerhetssituasjonen i verden, klimautfordringene og kampen mot antibiotikaresistens. Foto: Anders Sandbu

FAO er nå ute med en ny bok. Den tar for seg bærekraftig mat og landbruk. Målet er å vise hvordan matproduksjonen globalt sett kan bedres på ulike felt. Én ting er klart, mener José Grazioano da Silva:

– Vi kan ikke fortsette å produsere mat på samme måte som vi har gjort til nå. Vi kan ikke basere oss på intensive teknikker, bruk av kjemisk «input» og mekanisering. Snarere må vi gå over til en mer holistisk (helhetlig, journ.anm.) tilnærming til bærekraft, sa da Silva under en paneldiskusjon i FN tirsdag denne uka.

I praksis, må det jobbes for å styrke bønders inntekt og styrke mulighetene til rurale samfunn verden over. Særlig gjelder dette i u-landene, poengterer da Silva.

Boka FAO er ute med, er en murstein på 585 sider, inndelt i fem seksjoner. Temaene spenner over demografi og fattigdom på landsbygda, biodiversitet og vannmangel, og gir dessuten eksempler på hvordan styrke landbruksproduktiviteten ved å integrere ulike sektorer uten å ødelegge verken miljøet eller den sosiale kapitalen, skriver FAO.

Neste artikkel

Nederlandske bønder protesterte mot utslippskutt