FAO er nå ute med en ny bok. Den tar for seg bærekraftig mat og landbruk. Målet er å vise hvordan matproduksjonen globalt sett kan bedres på ulike felt. Én ting er klart, mener José Grazioano da Silva:
– Vi kan ikke fortsette å produsere mat på samme måte som vi har gjort til nå. Vi kan ikke basere oss på intensive teknikker, bruk av kjemisk «input» og mekanisering. Snarere må vi gå over til en mer holistisk (helhetlig, journ.anm.) tilnærming til bærekraft, sa da Silva under en paneldiskusjon i FN tirsdag denne uka.
I praksis, må det jobbes for å styrke bønders inntekt og styrke mulighetene til rurale samfunn verden over. Særlig gjelder dette i u-landene, poengterer da Silva.
Boka FAO er ute med, er en murstein på 585 sider, inndelt i fem seksjoner. Temaene spenner over demografi og fattigdom på landsbygda, biodiversitet og vannmangel, og gir dessuten eksempler på hvordan styrke landbruksproduktiviteten ved å integrere ulike sektorer uten å ødelegge verken miljøet eller den sosiale kapitalen, skriver FAO.