Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Fanaost til topps i oste-VM

Jørn Hafslund og Ostegården vant VM-gull på hjemmebane. Ekte brun geitost fra Stordalen Gardsbruk i Tinn delte sølvet med en fransk ost.

Norge tok de to første plassen under oste-VM i Grieghallen i Bergen. – Dette er helt fantaktisk, sier Jørn Hafslund ved Ostegården i Fana.

Fanaost tok en suveren 1. plass med 71 poeng. Ekte brun geitost fra Stordalen Gardsbruk i Tinn tok sølv. Den delte plassen med en fransk ost, Ossau Iraty. Begge disse fikk 65 poeng. På fjerdeplass kom en svensk ost.

– Dette gikk over alle forventninger. Å ende opp som nummer to av 3 462 oster er litt ubeskrivelig, skriver Stordalen Gardsbruk på sin Facebookside.

16 oster i finalen

Det var med nesten 3500 oster fra hele verden i årets VM. Norge stilte med 175 oster fra 58 ysterier. Det forteller tydelig at Norge har blitt en ostenasjon.

Annonse

Endelig resultat fra finalen i oste-VM. Fanaost tok en suveren 1. plass med 71 poeng.

16 av ostene gikk til den endelige finalen. I finalen var det god blanding av oster basert på ku-, geit- og sauemelk. Det var også med en ost ystet på bøffelmelk.

Fanaost er en mild, rund og halvfast ost laget på pasteurisert kumelk. Osten er lagret minimum tre måneder.

Hylller den norske melka

Jørn Hafslund er tydelig rørt over seieren i VM. Han har vanskelig for å finne ord etter seieren er klar, men han framhever norsk melk som en viktig del av VM-seieren i Bergen.

– Vi melkebønder i Norge samarbeider gjennom Tine, og vi har veldig god melk her i landet, sier bonden og ostemakeren fra Fana.

Da ekteparet Ruth og Jørn Hafslund startet osteproduksjon i 2006, var det med mål å utnytte egne råvarer. Istedenfor å kjøpe ost fra andre, ville de lage sine egne produkter. Inspirasjon hentet de fra Frankrike.

De to driver melkeproduksjon i Fana, med 10–12 melkekyr. Men de må kjøpe melk fra Tine for å produsere nok av den populære Fanaosten.

– Kyrne beiter fritt hele sommeren, på en gammel eng bestående av mange sorter gras og lyng, noe som gir en helt egen karakter på melka. Har de lyst, kan de til og med ta seg et bad i sjøen, som engen grenser ned mot. Her er det ingen hast, hverken med produksjon eller volum, sier Jørn Hafslund på hjemmsiden til Meny.

Neste artikkel

Kvalitet selger og forplikter