Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Elgjakt-verdier i milliardklassen

Menon Economics har sett på den samfunnsøkonomiske betydningen av elgjakt i Norge. Bare helseeffekten er anslått til minimum en drøy miliard.

Elgjakta har lange tradisjoner i Norge, og hvert år deltar 60 000 nordmenn i elgjakt. Foto: Galyna Andrushko/Colourbox
Elgjakta har lange tradisjoner i Norge, og hvert år deltar 60 000 nordmenn i elgjakt. Foto: Galyna Andrushko/Colourbox

Det viser en ny utredning fra forskningssenteret, på oppdrag fra Statskog.

Rapporten bekrefter at elgjakta representerer store verdier knyttet til blant annet reiseliv og utstyr. I tillegg kommer elgkjøttet fra 30 000 elg hvert år. Andre verdier viser seg imidlertid å være enda større.

Rekreasjonsverdien med spenning, sosialt fellesskap og naturopplevelser betyr mer for elgjegerne enn verdien av elgkjøttet. Men effekten på helsa betyr mer. Til tross for en svært forsiktig vurdering av helseeffekten, er den større enn rekreasjonsverdien og verdien av elgkjøtt til sammen.

Annonse

Elgjakta har lange tradisjoner i Norge, og hvert år deltar 60 000 nordmenn i elgjakt. Alt i alt har elgjakt i Norge en samfunnsøkonomisk verdi på 1,1 milliard kroner. Dette baserer seg på forsiktige anslag av helseeffekt.

– Jakt handler om sunt viltkjøtt, men også mye mer, ikke minst rekreasjon og folkehelse. Høsting av naturens overskudd har alltid vært viktig, og tallene viser at det er minst like viktig i dag, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad i en pressemelding.

Neste artikkel

Svensk politi ber folk slutte å ta selfie med elger