Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Drar til Malawi med Bondelaget

Melkebonde Petter Harald Kimo reiser til Malawi i februar for å følge arbeidet med «Bønder støtter bønder».

Bondelaget deltar i Utviklingsfondets bistandsarbeid i Malawi gjennom solidaritetsprosjektet «Bønder støtter bønder».

84 prosent av befolkningen i Malawi får sitt levebrød fra landbruket. Tobakk utgjør mer enn 60 prosent av eksporten.

Mais er den dominerende matplanten og Malawi har mais til å fø sin egen befolkning. Men der er stor fattigdom og matmangel i landet.

Fra snøbrøyting til t-skjorte

Melkebonde og bondelagsleder i Rissa bondelag, Petter Harald Kimo, driver med snøbrøyting når Bondebladet får tak i han. Kimo ser fram til Malawi-turen i februar.

– Dette er min første tur til Afrika, så jeg er veldig spent på hva som møter oss i Malawi. Det ligger en del informasjon på hjemmesiden til Bondelaget om hjelpeprosjektet, så jeg vet noe om både landet og prosjektet, sier Kimo, som også er lokalpolitiker for Arbeiderpartiet.

Norge, via Utenriksdepartementet, har Malawi som hovedsamarbeidsland, og Bondelaget har samarbeidet med Utviklingsfondet siden 2013.

– Jeg synes dette er et veldig bra prosjekt, og jeg håper å få enda større innblikk og forståing for prosjektet etter oppholdet i landet.

350 000 per år

Annonse

Samarbeidsavtalen mellom Bondelaget, Bygdeungdomslaget og Utviklingsfondet har ei årlig ramme på 350 000 kroner i perioden 2017-2019, der midlene går til landbruksprosjekter i Malawi.

Rissa bondelag, i lag med Sparebanken Midt-Norge og Kulturkompaniet, har arrangert konsert med visesanger og bonde Aasmund Nordstoga. Her fikk de inn 5000 kroner til hjelpeprosjektet i Malawi.

Flere modellbønder og kooperativer

Verdensbanken har pekt ut Malawi som et av utviklingslandene som er i størst fare for tørke, som et resultat av global oppvarming.

I våre prosjektområder er det tydelig for folk at ’noe er i ferd med å skje med været’. Regnmønstre forandrer seg og folk har vanskeligheter med å planlegge dyrking av vekster. Tiltak for klimatilpasning er derfor svært viktig for småbøndene i landet, skriver Utviklingsfondet om Malawi.

I prosjektet blir det blant annet satset på: Modellbønder med følgebønder, spare- og lånegrupper, frøbanker, kooperativer, flere husdyr og ungdomsarbeid.

Petter Harald Kimo lover å ta mange bilder og inntrykk fra Malawi.

– Vi skal jo hjelpe til med å profilere prosjektet i ettertid, så jeg håper vi kan snakkes etter jeg har vært på turen i februar, sier han.

Neste artikkel

Flere sauebønder rundt Oslo